CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İmralı ile temas halindeki hükümete, "Yol haritanızı neden açıklamıyorsunuz? Neden korkuyorsunuz?" sözleriyle seslendi. Kılıçdaroğlu, çözüm için adresin Meclis olduğunu bir kez daha vurguladı, iktidara şartlı desteğini yineledi.

Kılıçdaroğlu, CHP TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, İmralı'da yapılan görüşmeleri değerlendirdi.

Bu sorunu el birliğiyle, güç birliğiyle, siyasi birikimleriyle çözeceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, annelerin artık kan ve gözyaşı istemediğini söyledi.

Toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç olduğunu söylediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için Parlamento'da 4 siyasi partinin bir araya gelmesini önerdiklerini anlattı.

Kanaat önderlerinden, entelektüellerden görüş alınabileceğini, ''ortak akıl'' için bu konuda çaba gösterilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, siyasal iktidarın sorun çözemediğini iddia etti.

"PARLAMENTO'DA KONUŞALIM"

''Bizden 3 arkadaş, sizden 3 arkadaş gelsin, çalışsınlar'' önerisini doğru bulmayan Kılıçdaroğlu, ''Toplumsal uzlaşmayı anlamayanlara, demokrasiyi nasıl anlatacaksınız?'' diye sordu.

Kılıçdaroğlu, ''30 yıldır aynı şeyleri yapıyorlar. Size başka bir yol, çözüm öneriyoruz. Parlamento'ya gelin. Parlamento'da konuşalım, çözelim. Toplumsal uzlaşmayı sağlayalım. Başarının yolu budur'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti, "Artık diline hakim ol Recep Tayyip Erdoğan. Hırsının esiri olmaktan vazgeç. Kibirli olmaktan vazgeç. Hoşgörülü ol. Mevlana törenlerine katılıyorsun. Mevlana'nın ne dediğini öğrenemedin mi? Toprak gibi ol. Yeni bir kredi açacağız size. Ama o krediyi kullanmak için 4 önemli koşulun var. 1 samimi ve dürüst olacaksınız. 2 gizli bir kişisel ajandan olmayacak. 3 millete açıklayamayacağın angajmanlara girmeyeceksin. 4 ana muhalefet partisine veya millete hesap vereceksin yani saydam olacaksın. Bunları kabul edersen sana destek vereceğiz. O destek Erdoğan'ın sahsına verilmiş bir destek değil; şehit anaları, şehit babalarına verilmiş bir destektir. Sayın Erdoğan'a geçmişte de demokrasi için kredi vermiştik, anayasa, yasaları değiştirdik, milletvekili, başbakan oldu. Demokrasi adına sana açtığımız kredi koşulsuz krediydi şimdi sana güvenmiyoruz o nedenle koşullarımız var. Ya adam gibi davranır sorunları çözersin ya da gelen her şehit cenazesinin sorumlusu sen olursun'' diye konuştu.

"HAKKINIZI ARAYIN"

Kılıçdaroğlu, sekiz işçinin Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan gazından etkilenerek hayatlarını kaybetmesiyle ilgili, ''Sekiz  işçinin sorumlusu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır ve onun başındaki bakan ve onun hükümetidir. İşçilerin yakınlarına söylüyorum, akrabalarına söylüyorum; hakkınızı arayınız'' dedi.