Siyasi partiler seçimlere 10 ay kala yaz tatilini de propaganda sürecinin bir parçası olarak sahada geçirme kararı aldı.

CHP’nin yaz kampanyası kapsamında il çalışmalarının yanı sıra önemli kararlardan biri de Meclis’te her salı yapılan olağan grup toplantılarını illere taşımak oldu.

Bu karar doğrultusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 128 milletvekilinin ilk adresi Erzurum oldu.

Erzurum, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 72.3 oyla Recep Tayyip Erdoğan tercihi yapmış bir il.

Bu tablo Parlamento seçimlerine de yansıdı. 6 milletvekili çıkaran kentte 4 AK Parti, 1 MHP, 1 de İYİ Parti Milletvekili seçildi.

CHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy yüzde 9.9, Parlamento seçiminde aldığı oy yüzde 4.4 oldu. 2019 yerel seçimlerinde de tablo farklı olmadı.

MHP’nin aday çıkarmadığı kentte belediye başkanlığını AK Parti yüzde 62.80 ile kazandı. CHP’nin İYİ Parti adayını desteklediği ilde alınan oy ise yüzde 25.45 olurken tek bir belde Belediyesi dahi kazanılamadı.

Bu tablo dikkate alındığında CHP’nin tek bir milletvekili, ilçe-belde belediye başkanı bulunmayan kente “grup toplantısı” programıyla 100’ün üzerinde milletvekili ile çıkarma yapması dikkat çekti.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, grup toplantısının 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongre takvimi içinde yapılması CHP ve seçmen tabanı için de ayrıca bir tercih nedeni oldu.

'ERZURUM ZAYIF OLDUĞUMUZ AMA POTANSİYELİMİZİN BULUNDUĞU BİR KENT'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı grup toplantısı için Erzurum'u tercih etmelerinin nedenini, "Erzurum'da ciddi bir hareketlilik var. Grup toplantısını burada yaparak o hareketliliğe katkı yapmak istedik" sözleriyle açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu da Erzurum'un CHP'nin zayıf olduğu illerden biri olduğuna dikkat çekerek "Seçimlere kısa bir süre kaldı. Erzurum gibi özellikle zayıf olduğumuz Karadeniz ve Orta Anadolu illerine ağırlık vermemiz gerekiyor. Erzurum, belediyemizin dahi olmadığı bir kent ama potansiyelimiz olduğunu görüyoruz" dedi.

'YENİDEN BÜYÜK MERKEZ ERZURUM' MESAJI

Yaz boyunca yapılacak grup toplantılarının Erzurum'da başlamasının önemini anlatan siyasal iletişim uzmanı İbrahim Uslu da, "Erzurum Kongresi'nin yapıldığı haftada Erzurum'da olmanın tarihsel açıdan bir değeri var. İkincisi Erzurum bölgenin en gelişmiş kenti. Bölgede bir değişim başlayacaksa burada başlar. Erzurum tarih boyunca önemli bir kent oldu. AK Parti iktidarında daha da gelişeceklerini düşündüler ama öyle olmadı. Buranın kanaat önderleri 'sıradan taşra kentine döndük' diyerek hayal kırıklığını anlatıyor. CHP, 128 milletvekili ile çıkarma yaparak 'yeniden büyük Merkez Erzurum' mesajı veriyor" dedi.

'128 MİLLETVEKİLİ İLE KUCAKLAŞMAYA GELDİK'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Erzurum programı, Erzurum Kongre Müzesi'ni ziyaretle başladı. Kılıçdaroğlu daha sonra müzenin olduğu cadde üzerindeki esnafı ziyaret etti.

Yaklaşık yarım saat süren esnaf ziyaretinde insanlar geçinememekten şikayet etti, kira yardımı ve destek isteyenler oldu. KHK mağduriyeti yaşayan, Suriyelilerden şikayet eden kişiler de var. Kılıçdaroğlu taleplere, "128 milletvekili olarak kucaklaşmaya, hellaleşmeye geldik", "Sabredin, meraklanmayın, tüm sorunları çözeceğiz" yanıtlarını verdi.

'GÖNLÜMÜZÜN CUMHURBAŞKANI SENSİN'

Kılıçdaroğlu'nun esnaf ziyareti sırasında Adalet Yürüyüşü'nde kullanılan "Hak, hukuk, adalet" sloganı atıldı. Bu sırada Erzurumlu bir kişi  "İktidarda bir değişim olur mu?" sorusuna, "Ankara'dan İstanbul'a yürüyen adam neden yapmasın" yanıtıyla dikkat çekti. Bir başka kişiyse  Kılıçdaroğlu'na "Adayımız sensin, gönlümüzün cumhurbaşkanı sensin" diye seslendi.

Bir esnafın “Bağ-Kur borcunu bile ödeyemiyoruz. Hep işçi memur deniyor. Bizi unutmayın”  diye dert yanması üzerine Kılıçdaroğlu, “Esnaf unutulur mu? Esnaf Bakanlığı kuracağız” sözünü verdi.

Yaşlı bir kadın Kılıçdaroğlu’na dört çocuğundan birinin cezaevinde olduğunu ve diğer üçünün de işsiz olduğunu anlattı:

"Ben 70 yaşındayım. Çocuklarım işsiz, hangi kapıya gitsek kapanıyor CHP’li olduğumuz için. Cumhurbaşkanı hepimizin, devlet bizim, bayrak bizim. Bize yardımcı olun. Beşli çeteler yerken, on tane maaş alırlarken benim bir emekli maaşım var."

Esnafın “Sizleri on yılda bir değil her yıl görmek isteriz. İlçelerde daha aktif olmalısınız” sözlerine Kılıçdaroğlu, “Tabi ki geleceğiz. Daha sık geleceğiz” karşılığını verdi.

Genç bir esnaf Kılıçdaroğlu’na “Allah'tan korkun var mı?” diye sordu. Kılıçdaroğlu da “Elbette” karşılığını verdi. Genç esnaf “Ben bugüne kadar bir kez oy verdim ona da pişmanım. Buraya geleceğinizi biliyordum. Oyum size inşallah” diye devam etti. Kılıçdaroğlu, “Bereketli olsun inşallah, teşekkür ederim" yanıtını verdi.

MİLLETVEKİLLERİ EŞ ZAMANLI İLÇELERİ ZİYARET ETTİ

Kılıçdaroğlu kent merkezinde esnafı ziyaret ederken eş zamanlı olarak diğer milletvekilleri de ilçelerde esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Milletvekilleri oy oranının çok düşük olduğu kentte önümüzdeki seçimde en az bir milletvekili çıkarma hedefini ortaya koyarken asıl olarak Cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak oyun önemine dikkat çekti.

Ziyaretlerin ardından tüm milletvekilleri Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde yapılan grup toplantısına katıldı.