LEFKOŞA - İngiltere’nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü olan Ağrotur Üssü’ne savaş uçaklarının inmesi ve 160 kilometre mesafedeki Suriye’den gelebilecek misilleme ihtimali ülkede tedirginlik yarattı.

Gelişmeleri değerlendiren Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulides, “İngiliz üslerinin Suriye’ye yönelik bir operasyonda öncelikli rol oynayamayacağını” iddia etti.

İngiltere’nin üslerin kullanılacağına dair kendilerini bilgilendirmediğini belirten Kasulides, Suriye'deki gelişmelere yön veren ülkelerle temasta olduklarını söyledi.

Bakan Yoannis Kasulides, oldu-bittilere izin vermeyeceklerini vurguladı.

Halka sakin olma çağrısı yapan Kasulides, Suriye’ye yönelik operasyon kararının henüz alınmadığını, muhtemel operasyonun nasıl yapılacağını da kimsenin bilmediğini ifade etti.

İngiltere’nin, Kıbrıs’taki egemen üslerinin kullanımı konusunda, Rum hükümetinden izin alma gibi bir yükümlüğü bulunmuyor.

Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz üsleri, Suriye'ye yönelik olası bir hava harekatı için son 48 saatte alarma geçirilmişti.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş ve kargo uçakları üsse konuşlanmıştı.

Kıbrıs'tan Avrupa’ya giden yolcu uçaklarının pilotları, uçuş boyunca radarlarında çok sayıda savaş uçağı gördüklerini ifade ettiler.

Savaş uçaklarının Ağrotur’a gelmesi, İngiliz basını tarafından Suriye'ye yönelik hava operasyonunun ilk sinyalleri olarak değerlendiriliyor.

İngiltere'nin ülke dışındaki en büyük askeri üssü olan Ağrotur'un, Esad yönetimini hedef alacak olası uluslararası müdahalede, merkez konumunda olacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) kararıyla 2011 yılında Libya’ya düzenlenen hava operasyonunda da İngiltere’nin Ağrotur Üssü hava operasyonlarının merkezi olarak kullanılmıştı. (Ntv)