Kıbrıs, son yılların en gergin ortamlarından birinde cumhurbaşkanlığı seçimi ve anayasa değişikliği referandumu için bugün sandık başında.

Oylama, 1974'ten bu yana kapalı olan ve Rum tarafıyla müzakarelerde önemli bir koz olan Maraş'ın bir kısmının seçime üç gün kala Türkiye'nin desteğiyle ve Başbakan Ersin Tatar'ın kararıyla açılmasının gölgesinde yapılıyor.

AKINCI 'FEDERASYON', TATAR 'TAKSİM' YANLISI

11 adayın katıldığı seçimlerde, KKTC'nin geleceğiyle ilgili iki ana tezin yarıştığı söylenebilir. Maraş'ın açılma yöntemine karşı çıkan ve Türkiye'nin de uzun yıllar resmi politikası olan ‘Rumlarla federasyon’ tezinin savunucusu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile adada iki devlet (taksim) politikasını savunan Başbakan Ersin Tatar, bu iki ana kampın somutlaştığı adaylar.

ADAYLAR KİM?

Seçimde yarışan yedisi bağımsız 11 aday oy pusulasındaki sıralama ile şöyle:

Ersin Tatar (Ulusal Birlik Partisi), Tufan Erhürman (Cumhuriyetçi Türk Partisi), Erhan Arıklı (Yeniden Doğuş Partisi), Fuat Çiner (Milliyetçi Demokrasi Partisi), Arif Salih Kırdağ (Bağımsız), Ahmet Boran (Bağımsız), Mustafa Ulaş (Bağımsız), Alpan Uz (Bağımsız), Kudret Özersay (Bağımsız), Mustafa Akıncı (Bağımsız), Serdar Denktaş (Bağımsız).

YÜZDE 51 ÇIKMAZSA İKİNCİ TURA KALACAK

Sabah 08.00'de başlayan ve 18.00'e kadar sürecek olan oy kullanma işleminde, adaylardan birinin salt çoğunluğu yakalayamaması halinde gelecek hafta (18 Ekim) ikinci tur için sandık başına gidilecek. Adada kayıtlı seçmen sayısı ise 198 bin 867.

YÜKSEK MAHKEME YARGIÇLARI İÇİN REFERANDUM

KKTC halkı bugün eş zamanlı olarak bir anayasa değişikliği teklifini de oylayacak. Sandıkta, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği de halka sorulacak.

Her iki oylamanın sonucunun da saat 22.00’ye kadar netleşmesi bekleniyor.