Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı ve Meclis’te temsil edilen siyasi parti başkan ve temsilcilerine yönelik New York temaslarıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), ve Ulusal Birlik Partisi, Cumhurbaşkanlığı’nda bugün düzenlenen toplantıya katılmadı.

Başbakan Ersan Saner de toplantıya katılmazken gerekçe olarak ise Karpaz'daki bir etkinlik gösterildi.

Ancak toplantının tamamlanmasının ardından Saner, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giderek, Ersin Tatar'la baş başa görüştü.

‘HAYAL KIRIKLIĞI’

Kıbrıs’ta yayın yapan Yeni Düzen gazetesi, “Saray'daki ‘Kıbrıs Zirvesi’ böylece tam bir hayal kırıklığına dönüştü, toplantıda sadece Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu ile Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ve Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı yer aldı” ifadelerini kullandı.

CTP VE TDP’DEN AÇIKLAMALAR

CTP ve TDP’den toplantıya katılmama kararlarına dair yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın toplantı çağrısı “samimiyetten yoksun” olarak nitelendirildi.

CTP’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’n Kıbrıs sorunu gibi önemli bir konunun görüşüleceği New York temaslarına başlamadan önce ana muhalefet CTP’yi görmezden gelerek hareket ettiği savunularak, ziyareti sonrası toplantı çağrısını “samimi bulmadıkları” belirtildi.

Açıklamada, “Hiçbir görüş alışverişinde bulunmadan New York’a giden ve Kıbrıs Türk halkının zamanından çalmaktan başka bir şey yapmayan Tatar’ın davetine katılmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunmak istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TDP’den yapılan açıklamada ise toplantı daveti “samimiyetten yoksun olarak” değerlendirilerek, partinin toplantıya katılmayacağı belirtildi.

Açıklamada, çok olağanüstü durumlar dışında Meclis çalışmalarının değerlendirileceği yerin Meclis olduğu belirtilerek, Cumhurbaşkanı Tatar’ın “makamın gerekliliklerini yerine getirmediği gibi, Kıbrıs konusuyla ilgili de gerekli bilgilendirmeleri ve istişareleri yapmaktan da sürekli kaçındığı” iddia edildi.

TDP açıklamasında, Tatar’ın Nisan sonunda gerçekleştirilen 5’li görüşmede sunduğu önerileri de Meclis’teki partiler dahil paylaşmadığı savunularak, bu tutumun geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen New York görüşmeleri öncesinde de sürdüğü öne sürüldü.

Kaynak: Yeni Düzen