Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta varılacak çözümün iki halkın referandumuna sunulacak oluşu nedeniyle, Rum tarafında Mayıs 2016'daki parlamento seçimlerinin birkaç ay ertelenebilme ihtimalinden söz etti. Rum basınına ise, çözümün parametreleri konusunda önemli bilgiler sızdı.


Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son durumu parti liderlerine aktardı. 

Buna göre çözümün dört temel özgürlük çerçevesinde Avrupa Birliği normlarıyla uyumlu olması öngörülüyor. Türk tarafıyla bu konuda ortak anlayış oluştuğu öne sürülüyor.

Çözüm sonrası geçiş döneminde istisnai kısıtlamalar yani derogasyonlar uygulanabileceği ancak bunların geçici olacağı kaydediliyor.

Rum liderin açıklamalarına göre, "Rum nüfusu 800 bin, Türk nüfusu ise 220 bin kişi olarak hesaplanacak." Kamu temsiliyetinde yüzde 67 Rum, yüzde 33 Türk şeklinde olması planlanıyor.

Kurulması hedeflenen yeni federal devletin senatosunda 20 Türk ve 20 Rum eşitliği olacak. Alt senatoda ise nüfusa oranla 36 Rum, 12'de Türk bulunacak.

Türkiye kökenli KKTC vatandaşları da kurulması hedeflenen federal devletin vatandaşı olacak. Olası bir çözümden sonra Kuzey'e gidecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları oturma ve çalışma izni de alabilecek.

Türk tarafının şart koştuğu dönüşümlü başkanlıksa toprak pazarlığı aşamasında ele alınacak.

Rumlar ayrıca 1960 anlaşmasında yer alan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin garantörlük pozisyonunun değişmesini talep ediyor.

Bu çerçevede Türkiye ve Yunanistan gibi Ada'da asker bulunduran garantör ülkelerin askerlerini geri çekmesi isteniyor.

Nikos Anastasiadis çözüm çerçevesinde ayrıca Karpaz'da Türk ve Rum kantonlarının oluşturulacağını, Maraş bölgesininse Rumlara verileceğini ifade ediyor.