Kuzey Kıbrıs’ta çiftçiler, hükümetin tarım politikasının olmadığını belirterek Lefkoşa’da araçlı eylem yaptı. KKTC Meclisi Binası'na traktörleriyle girmek isteyen eylemciler, kendilerini engelleyen polise süt sıkıp yumurta attı.

Evrensel'de yer alan habere göre; 2015 yılının ilk eylemi olarak kayıtlara geçen eylemde öğle saatlerinde Cumhuriyet Meclisi’nin ana girişlerini kapatan hayvan yetiştiricileri ve üreticileri, başbakan ile toplantıdan sonuç çıkmayınca Meclis'in tüm bahçe kapılarını kapatma girişimi başlattı. Meclis’te Genel Kurul toplantısı günü olduğundan binada başbakan da dahil pek çok milletvekili bulunuyordu.

Eylemciler kompresörle Meclis bahçesine süt fışkırttı ve yumurta attı. Eyleme Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği de destek verdi. Onlarca traktör ve kamyonun da katıldığı eylemde, eylemcilerin araçlarla Meclis bahçesine girmeye çalışması üzerine zaman zaman gergin anlar ve polisle üreticiler arasında arbede yaşandı. Polis birkaç kez eylemcilere güç kullanılacağı uyarısında bulundu.

Hayvancıların sorunları çözülmediği için düzenlenen eylemde konuşan Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, 30 milyon lira tutarındaki süt bedellerinin ödenmediğini, sütün litresi için belirlenen 1,30 liranın çok düşük olduğunu kaydetti.

Naimoğulları, stopaj vergisinin yüzde 1’den 2’ye çıkarılmasıyla üreticinin cebinden 3 milyon lira alındığını, balya fiyatlarının artırıldığını, ithal edilen süt ürünlerinin ülkede üretilenlerin üç katı kadar olduğunu ve bunun da üreticiyi zora soktuğunu söyledi.

Hükümetin, üreticinin sorunlarını çözemediğini söyleyen Naimoğulları, “Üreticilerin hepsi çek yasağında.” dedi.

Görüşme sonrasına Naimoğulları basına yaptığı açıklamada, toplantıda hükümet kanadının birliğin hiçbir talebine sıcak bakmadığını söyledi. Hükümetin ya çıkmazda olduğunu, ya ne yapacağını bilmediğini ya da birileri tarafından eli kolunun bağlandığını belirten Naimoğulları, “Bu zavallı hükümetin derhal istifa etmesi gerekir.” dedi.