AB ve IMF'den alacağı 10 milyar Euro'luk kredi paketine karşılık dayatmaları kabul eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde halk alınan yıkım kararlarına tepkili.

Başkent Lefkoşa'da AB ofisinin önünde toplanan binlerce gösterici, AB bayrağını ateşe vererek tepkilerini dile getirdi. Protestocular AB ve hükümetin kriz yönetiminde başarısız olduğunu dile getirdi.

Eyleme katılan öfkeli bir vatandaş, "Bunun için bize kimse bir şey sormadı. Bu yaptıkları doğru mu, değil mi diye bizim fikrimizi almadılar. Bizi bu tasarruf tedbirlerini almaya zorladılar. Ama bunun bedelini biz değil, bankalar ödemeli" dedi.

Bir başka vatandaş, "Güney Kıbrıs'ın geleceğini de çaldılar. Nikos Anastasiadis bizi gerçek manada mahvetti. Hepimiz çok kızgınız. Çünkü Avrupa dayanışması bu değil. Avrupa’dan beklediğimiz destek bu değil. İnandığımız Avrupa Birliği kesinlikle bu değil" şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs yönetimi, Euro Bölgesi ile vardığı anlaşma çerçevesinde Kıbrıs bankalarında mevduat sahibi olan vatandaşlara kısıtlamalar getirdi.

Mevduat sahiplerinin paralarını çekmesine engel olmak için yaklaşık iki haftadır kapalı olan bankalar bugün açıldı. Ancak Rum yönetimi paranın bankalarda kalması için para çekme miktarına sınır koydu.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Kıbrıs Rum yönetiminde bir hafta boyunca çek kullanımı yasaklanacak. Yurt dışına para transferlerine ise üç bin Euro limiti konulacak. Ayrıca Rumların Ada dışında kredi kartı harcamalarına da sınırlama getirilecek.

Bankamatiklerde 100 Eruo'ya kadar düşürülen günlük para çekme limiti ülkede nakit sıkıntısını had safhaya çıkardı. Uzmanlar nakit sıkıntısına bağlı olarak meyve, sebze sektöründe yüzde 40 ila 50 oranında küçülme yaşandığının altını çiziyor.

Yerel haber kaynaklarına göreinsanlar sürekli aldıkları ürünleri alamıyor artık; temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor, çoğunlukla patates alıyorlar. (ETHA)