Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalabalık bir ekiple beraber 19-20 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği KKTC ziyareti, Kıbrıs’ta tartışmalara neden oluyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve üst düzey AKP vekil ve temsilcilerinin de katılacağı ziyaret Kıbrıs Rum tarafının olduğu kadar KKTC'de sol ve barış yanlısı çevrelerin de tepkisini çekiyor.

TDP'DEN BOYKOT KARARI

Duvar’dan Nikolaos Stelya’nın haberine göre, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Temmuz’da KKTC Cumhuriyet Meclisi'ne yapacağı ziyareti boykot etme kararı aldı.

‘Detay’ isimli haber sitesinin ilgili haberinde yer alan TDP açıklamasında, kararın 'son yıllarda diyalog kurma fırsatı verilmeden; karşılıklı saygıya dayalı eşitler düzeyinde bir ilişki yerine, buyuran-biat eden bir anlayışın hâkim kılınmak istenmesi; Kıbrıs Türk halkının iradesine, özgür ve özgün kimliğine yapılan müdahaleler başta olmak üzere, iddia edildiği gibi eşit egemen devlet yerine alt yönetim algısını güçlendirecek adımların atılması tespitinden hareketle' alındığı belirtildi.

TDP’in açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

“Son günlerde yurttaşlarımızın sebepsizce Türkiye'ye alınmamasının kaçınılmaz sonucu olarak, TDP 20 Temmuz günü gerçekleştirilecek Meclis oturumuna katılmama kararı aldı”.

CTP'DE DE GÜNDEM ERDOĞAN ZİYARETİ

Kıbrıs Türk Solunun en büyük partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de, Erdoğan’ın ziyaretine nasıl tepki verileceği konusuna odaklandı.

CTP’nin de TDP gibi, Erdoğan’ın konuşma yapacağı Meclis oturumuna katılıp katılmamayı tartıştığı belirtildi.

CTP'nin nihai kararı parti meclisi toplantısında alacağı aktarıldı.

İDDİA: TALAT DA BOYKOT EDECEK

CTP’nin son durumu değerlendirdiği bir süreçte partinin eski lideri ve KKTC'nin eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tın boykot kararı aldığı iddia edildi.

KKTC basını Talat'ın, Erdoğan'ın Cumhuriyet Meclisi'nde yapacağı konuşmaya katılmayacağını söylediğini öne sürdü.

'TÜRKİYE BİR KİŞİDEN BÜYÜK'

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da açıklamasında, “En çok, en doğal hakkımız olan kendi kendimizi yönetme isteğimize, kimliğimize, kültürümüze ve yaşam biçimimize saygı istedik” dedi.

Lefkoşa’nın Türk kesiminin belediye başkanı ayrıca şu mesajı verdi:

“Türkiye’nin sağduyu ve vicdanına kendimizi anlatmaya, bu adada özne olduğumuzu aktarmaya, bu ülke ve bu vatanda sizlerden ayrı düşünen ama ayrımsız her insanı seven insanlarının duygu ve düşüncelerini anlatmaya devam edeceğiz. İnsanımıza yapılan saygısızlığa bedeli ne olursa olsun karşı duracağız ve demokratik tepkimizi vereceğiz. Biat etmeyeceğiz, sessiz kalmayacağız. Dünya 5’ten büyükken, Türkiye de 1 kişiden daha büyüktür”.

HÜKÜMETTEN 'DİKKATLİ OLUN' UYARISI

Öte yandan, kamuoyunun bir kesimi Kıbrıs Türk solunun Erdoğan’a yönelik tepkisinin Türkiye-KKTC toplumu arasındaki ilişkileri zedelediğini öne sürüyor.

Hükümet kanadından konuyla ilgili ilk tepki üçlü azınlık hükümetinin küçük ortağı, Yeniden Doğuş Partisi lideri Erhan Arıklı’dan geldi. Arıklı’nın son gelişmelerle ilgili olarak kullanmayı seçtiği ifadeler ve üslup, adanın kuzeyindeki tepkileri daha da yoğunlaştırdı.

Kıbrıs’ta yayın yapan ‘Kıbrıs Postası’ isimli sitenin ilgili haberine göre Başbakan Yardımcısı Arıklı, muhalefete yönelik olarak şu ifadeleri kullandı:

“Böylesi önemli bir olaya şahitlik etmek isterler diye düşünüyorum. Neticede bizi tek tanıyan ülkenin Cumhurbaşkanı konuşacak. Siyasi nezaket gereği onu dinleme erdemini, nezaketini göstermek zorundasınız. Umarım aklı selim galip gelir ve provokasyon olmaz. Hele de katılıp bir provokasyon olursa! CTP ve TDP’nin dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyorum."

GÜNEYDEKİ TEPKİLER

Kıbrıs Cumhuriyeti medya kuruluşları Erdoğan’ın ziyareti esnasında özellikle kapalı şehir Maraş ve Lefkonoiko-Geçitkale Askeri Üssü'yle ilgili Türk tarafının yeni adımlar atabileceği uyarısında bulunmuşlardı. Ayrıca, Erdoğan’ın adanın açıklarında yeni doğal gaz rezervi keşfi haberini, KKTC ziyaretinde ya da daha sonraki bir süreçte açıklayabileceği olasılığı üzerinde de duruldu.

Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Lefkoşa’nın güneyinde Ulusal Konsey toplandı. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in önderliğinde konsey, Kıbrıs meselesindeki son gelişmeleri masaya yatırdı. Konsey, Erdoğan’ın ziyareti esnasında ‘gerek duyulması’ durumunda tekrardan toplanacak.

Bu arada Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan’ın ziyareti çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri kendi perspektifinden kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, son gelişmeleri başta ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı olmak üzere birçok yabancı diplomatla ele aldı. Erdoğan’ın KKTC ziyaretini Yunanistan medyasıyla Kiryakos Miçotakis hükümeti de yakından takip ediyor.