Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Kıbrıs’ta, ırkçılıkla mücadele kapsamında hazırlanan ve 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini de hukuken suç sayan yasa tasarısı, Kıbrıs Parlamentosu’nda bugün yapılan oylamada oy çokluğuyla kabul edildi.

26 Mart Perşembe günü Kıbrıs Meclisi Genel Kurulu gündemine kabul edilen yasa tasarısı, önceki gün Meclis Hukuk Komisyonu’nda oybirliğiyle onaylanmıştı.

Kıbrıs Parlamentosu’nda bugün yapılan oylamada kabul edilen yasa tasarısı, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçları ve 1915 Ermeni Soykırımı’nı, kötü niyetle küçümseyen ve inkâr edenlere para ve hapis cezası öngörüyor.

Irkçı eylemler ve yabancı düşmanlığını (zenofobi) körükleyecek eylemlerin cezalandırılması konusunda yapılan düzenlemenin ardından bugün Kıbrıs Parlamentosu’nda kabul edilen yasa tasarısı, Ermeni Soykırımı’nı kasıtlı olarak ve şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen ve inkâr edenlere beş yıla kadar hapis ve 10 bin Euro para cezası öngörüyor.

İNKÂR YASASI YAYGINLAŞIYOR

Kıbrıs Parlamentosu, 1975 yılında aldığı kararla Ermeni halkının 1915’teki süreçte sistematik ve planlı bir şekilde imha edilmesi ve etnik temizliğe tabi tutulmasını soykırım olarak tanımıştı.

İsviçre, Slovakya ve Yunanistan’ın ardından Kıbrıs’ta kabul edilen yasa ile, 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini cezai yaptırıma tabi tutan Avrupalı ülke sayısı dörde yükseldi.