Kuzey Kıbrıs’ta siyasetçilerle yakın ilişkileri bulunan, adanın kuzeyindeki kumar organizasyonu ve uyuşturucu ağının en önemli ayağı olduğunu iddia edilen Halil Falyalı'nın tutuklanmasının ardından 'müstehcen' bir video kaydı sosyal medyaya sızdırılan Başbakan Ersan Saner'den açıklama geldi.

"Konu sadece ben değilim. Saldırıya uğrayan ben, ailem, partim ve siyaset kurumumuzdur" diyen Saner, "Teknolojik olanaklardan alabildiğince yararlanılarak kurgulanan bu video ile çok çirkin bir itibar suikastının hedefi oldum" ifadelerini kullandı.

'AYLARDIR BUNUN YAPILACAĞI FISILDANIYORDU'

Gazete Duvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre; Saner, lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 30-31 Ekim'deki kurultayı öncesinde hedef alındığını savunarak şöyle dedi:

"Ne var ki, Genel Başkanlık yarışının son 10 gününe girilirken önce Güney Kıbrıs’tan satın alınan bir telefon numarasından şahıslara kurgulanmış bir video gönderildi. Öğleden sonra ise aynı video sosyal medyada yayınlanmaya başladı. Aylardır birileri tarafından böyle bir şey yapılacağı kulaklara fısıldanıyor ancak ben bir makama erişmek uğruna bir insanın ailesini, çevresini, partisini böylesine rencide edecek kadar seviyesiz bir tutum içine girileceğine ihtimal vermiyordum."

'GEREKEN CEVAP VERİLECEK'

Saner şu ifadeleri kullandı:

"Birilerinin benim çok sevdiğim ülkeme, partime hizmet etmemin önüne siyasi mücadele ile değil çirkin saldırılarla geçmek istediği nettir. Tamamen bu amaçla düzenlenmiş bir komplo söz konusudur. Hatta yer altı dünyası ile işbirliği yapıldığına dair saptamalar vardır.  Konu sadece ben değilim. Saldırıya uğrayan ben, ailem, partim ve siyaset kurumumuzdur. Dolayısı ile hukukçularımız, yol arkadaşlarım, partililerimizle birlikte durum değerlendirmesi yapmaya devam ediyoruz. Bu halk beni iyi tanır. Eğer ailem, partim ve ülkem söz konusu ise her türlü kararı tereddütsüz verebileceğimi iyi bilir. Halkımız ve UBP’ lilerin bu komployu benimsemesi mümkün değildir.  Görülecektir ki siyasi ahlaksızlıktan medet umanlara gereken cevap verilecektir.”

SİYASETİ BIRAKACAĞI İDDİA EDİLİYOR

Saner'in yazılı açıklaması öncesinde siyaseti bırakma kararı aldığı iddia edilmişti.

Kıbrıs gazetesi ilgili haberinde, "Başbakan Ersan Saner, dün akşam patlak veren video skandalının ardından, siyasetten çekilme kararı aldı. İstifa yazısı hazırlanan Ersan Saner’in bugün itibarı ile kurultaydan çekildiği, parti başkanlığından da istifa edeceği öğrenildi. Başbakanlıkta, hukuki sorun nedeniyle izne ayrılacak olan Saner’in yerine Nazım Çavuşoğlu veya Ünal Üstel’in vekalet edeceği konuşuluyor" ifadelerini kullanmıştı.

'İSTİFA İÇİN BÜYÜK BASKI YAPILIYOR'

Haberde, "genel başkanlık görevinden istifa etmesi, genel başkan adaylığından çekilmesi ve başbakanlık görevinden hukuken kriz yaşanmaması için izine ayrılması konusunda Ersan Saner’e büyük baskı yapıldı ve telkinde bulunuldu. Saner’e en yakın kişiler bile söz konusu video olayından sonra başkanlıkta ve genel başkan adaylığında ısrar etmesinin UBP’yi de yaralayacağı ve geri dönülmez tahribatlar yaratacağı üzerinde durdu" denilmişti

GÖZLER FALYALI'DA

Öte yandan KKTC'de, mafyatik oluşumlar içinde yer alan belirli aktörlerin Kıbrıslı Türk siyasetçilere baskı uygulama yolunu seçilebileceği ihtimali konuşuluyor. Kıbrıs Türk siyasetini hareketlendiren son gelişmeler, iş insanı Halil Falyalı ile beraber üç kişinin “soygun, zorla alıkoyma, tehdit ve ciddi darp” suçlamasıyla mahkemeye çıkarılması ve tutuklanması sonrasında yaşandı. Falyalı hakkında eski bir çalışanının çalıştığı kumarhaneden para çaldığı suçlamasıyla, kumarhane çalışanları tarafından alı konulup darp edilmesi ve zorla vekalet imzalatılması iddialarıyla ilgili dava süreci başlamış durumda.

Uzun bir hapis cezası ihtimaliyle karşı karşıya bulunan Falyalı’nın, önümüzdeki süreçte Kıbrıslı Türk siyasetçilere baskı uygulamak için özel hayatı ilgilendiren yeni ifşalarda bulunabileceği ihtimali konuşuluyor. Saner'in kişisel hayatını alakadar eden video ile Falyalı arasında şu ana dek doğrudan bir bağlantı bulunduğuna dair bir kanıt yok. Buna karşın, KKTC’nin en büyük partisi konumundaki UBP'nin 30-31 Ekim'deki kurultayında lider adaylığını açıklamış bir siyasetçinin, kurultaya sayılı günler kala dedikodulara konu olması büyük çalkantıya neden oldu.

ANKARA'NIN DESTEĞİYLE SEÇİLMİŞTİ

Bugün aktif siyasetten çekilmesi gündeme gelen Saner, UBP Genel Başkanlığı'na ve Başbakanlık konumuna yaklaşık bir yıl önce, Ankara’nın aktif desteğiyle geldi. Saner’in liderlik pozisyonuna gelmesi Ankara’nın UBP’nin önceki kurultayına perde arkasındaki müdahalesiyle mümkün olmuştu. Lefkoşa’nın kuzeyinde bu müdahale, 'Kıbrıslı Türklerden sorumlu' mevkide olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve ekibiyle ilişkilendirilmişti.

Duvar’a konuşan kaynaklar, KKTC polisinin Saner'in isminin geçtiği video kaydı ile ilgili olarak araştırma başlattığını söyledi. Buna göre, olay ile ilgili olarak bir kadının ifadesi alındı.

Önümüzdeki günlerde Saner ile ilgili iddiaların başka siyasetçiler için de tekrarlanmaması adına hem kolluk kuvvetlerinin hem siyasetçilerin alarm durumunda olduğu belirtiliyor. Bazı medya kaynaklarına göreyse, başka Kıbrıslı Türk siyasetçilerin benzer video kayıtlarının var olduğu bilgisi şu an Kıbrıs’ın kuzeyinde tartışılıyor.