Kanun Hükmünde Kararname ile sınıf öğretmenliği görevinden 2016’da ihraç edilen Emine Özdemir Kara, Eskişehir’de yaşadığı mahallede sık sık komşuları ve kiracıları tarafından 'terörist', 'vatan haini' gibi suçlayıcı söylemlere maruz kalıyor. Daha önce bu nedenle darp edilen ve polise şikayette bulunan Kara, hiçbir sonuç alamadı. Ailesiyle birlikte maruz kaldığı baskılara, hakaretlere dayanamayan Kara, son olarak savcılığa suç duyurusunda bulundu.

MAHALLELİ KHK’Lİ OLDUĞUNU DUYUNCA…

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Emine Özdemir Kara ve kardeşi KHK’yle ihraç edildikten sonra Eskişehir'in Tepebaşı ilçesine bağlı Fevziçakmak mahallesinden dışlandılar, ötekileştirildiler ve defalarca hakarete maruz kaldılar.

Kara, ihraç edilmeden önce mahallede yaşayanlar tarafından el üstünde tutulduklarını söyledi. Ancak Kara, KHK’yle ihracının ardından kiracıları da dahil olmak üzere insanların kendilerine hakaret ettiklerini, çöp toplatmaya çalıştıklarını ve darp edildiklerini belirtti. Kara, olaylar yaşandığı an polis çağırdığını fakat hiçbir işlem başlatılmadan olayın üstünün kapatıldığını aktardı. 

ÇÖP TOPLATMAYA KALKTILAR, HAKARET ETTİLER, DARP ETTİLER

Kara, annesi, babası ve erkek kardeşinin de aynı şiddete maruz kaldığını belirterek şunları söyledi: "İki katlı müstakil evin mülkiyeti bize ait. Alt katımızda Z.B., F.B. ve E.B. oturmakta. Bahçeyi yıkarken komşuların terlikleri ıslanmış. Mandal takmadan astıkları çamaşırlardan iki tanesi de rüzgârın etkisiyle uçarak sulu zemine düştü… Tuğçe isimli şahıs, ‘Dua et bu elbiseler bebeğime ait değil. Yoksa sana ne yapacağımı bilirdim’ dedi. Bu esnada eve girmeye çalıştım ancak Z.B. de eve girmeye kalktı. Kendisine engel olmak istedim fakat beni kanepeye kadar ittirdi. Eliyle boynuma vurarak, ‘Pis terörist, vatan haini’ dedi."

Kara, yaşadığı sözlü ve fiziksel şiddeti Çarşı Şehit Cengiz Kuloğlu Polis Karakolu’nda görevli polislere anlattı. Ancak herhangi bir işlem yapılmadı. 

'NAMUSUMLA TEHDİT ETTİLER'

Emine Özdemir Kara, seslerinin duyulmasının ardından olay yerine birkaç kişinin daha gelerek aynı cümleleri yüzüne karşı söylediğini belirtti. Kara, darp raporunu aldıktan sonra Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulundu. 

Kara, son olarak mahalleyi maddi imkanlardan dolayı terk edemediklerini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu ana kadar yaşadıklarımız saymakla bitmez. Elimi attığım her yerde hukuksuzluğa maruz kalıyorum. Polisi çağırdığımda insanlar bana, ‘Sen kimsin ki vatan haini’ diyorlar. Bize bunu yaşatanların en ağır cezayı almalarını istiyorum. Ben artık hiçbir şeyden korkmuyorum. Beni namusumla tehdit ettiler.”

GERGERLİOĞLU SORDU: KHK’Lİ OLDUĞU İÇİN TEHDİT EDİLDİĞİ DOĞRU MU?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yaşananları Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi veren Gergerlioğlu şu soruları sordu:

- Emine Özdemir Kara isimli yurttaşın tehdit eden kim ya da kimlerdir? Emine Özdemir Kara isimli yurttaşın hakaret, tehdit ve darba maruz kaldığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa kolluk kuvvetinin bu konu hakkında kamera kaydı yok diye işlem yapmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa kolluk kuvveti kendini yargı makamı olarak mı görmektedir?

- Emine Özdemir Kara isimli yurttaşın soruşturmasının akıbeti ne durumdadır?

- Emine Özdemir Kara isimli yurttaşın düğününün dağıtacağını söyleyip tehdit edenler hakkında bir yakalama kararı var mıdır?

- Kolluk kuvvetinin şikayet neticesinde kamera kaydı aranması hangi kanun ve yönetmelik çerçevesinde işlem görmektedir?

- Emine Özdemir Kara isimli yurttaşın KHK ile ihraç edilen bir kişi olduğundan tehdit edildiği iddiası doğru mudur?

- Son zamanlarda basın ve sosyal medya aracılığı ile hakaret, tehdit ve darp nedeniyle serbest kalmaların artması sonucu bir cezasızlık politikası oluştuğu ve bu nedenle bu suç tiplerinin arttığı iddiası doğru mudur?

- Son 5 yılda her yıl için ayrı ayrı hakaret, tehdit ve darp nedeniyle oluşturulan şikayet sayısı kaçtır?

Ayrıca Gergerlioğlu yaşananların araştırılması için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu.