OHAL KHK’siyle ihraç edilen, güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlandığı için ataması yapılmayan yaklaşık 6-7 bin hekimin özel kurumlarda çalışmasına da sınır getiren sağlık teklifinin 5. maddesi komisyondan aynen geçti.

AK Parti’li 6 milletvekilinin imzasıyla Meclis’e sunulan 44 maddelik sağlık teklifinin Meclis Sağlık Komisyonu’nda görüşmesi 11 saat sürdü.

Görüşmeler sırasında söz alan, teklifi de imzalayan milletvekilleri arasında bulunan eski Sağlık Bakanı, AK Parti Milletvekili Ahmet Demircan, maddede değişiklik yapacak bir önergeleri olduğunu söyledi.

Demircan önerge ile ilgili şu bilgileri verdi: “Göreve başlatılamayan kişiler eğer yeni mezunlarsa zorunlu hizmet süresi kadar diploması verilmeyecek, sonra kamuda çalışmayacak, özel hastanelerde, vakıflarda çalışabilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yararlanacak.”

Demircan’ın yapacaklarını söylediği değişikliğe göre güvenlik soruşturması olumsuz çıkan hekimler 600 gün bekleyecekler. Daha sonra özelde çalışabilecekler. Ancak düzenledikleri raporlar, devlet “Ben sizinle çalışmayacağım” dediği için yargı kararlarına ve idari işlemlere esas olmayacak. Bu hekimler TUS’a girebilecek.

BU MADDE OMURGA DEĞİL OMURİLİK MADDESİ

KHK ile ihraç edilen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da maddeyle ilgili geniş bir değerlendirme yaptı.

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Kaboğlu “Biz toplumsal barışı ancak hukuk yoluyla sağlayabiliriz. Hangi görüşe mensup olursak olalım hukukta buluşalım. Hukuk yolu toplumsal barışın biricik yoludur. Bu 5’inci madde çok tehlikelidir ve bu torba kanununun omurgası değil, omuriliği budur. Bunun üzerinde düşünelim. Ben eminim ki bunu çıkarırsak, bu, metinden tümüyle çıkarsa toplumsal barış konusunda, şiddete karşı, terörizme karşı ortak tavır konusunda çok önemli bir mesafe alacağız” dedi.

Kaboğlu’nun konuşmasının ardından AK Partili iki milletvekili müzakerelerin bitirilmesi için önerge verdi. Önergeye muhalefet partisi milletvekilleri tepki gösterirken, Komisyon Başkanı Yediyıldız, Kaboğlu’nun son konuşmasına dikkat çekerek, “Hocanın konuşmasından sonra konuşma olmaz, tatlıdan sonra tatlı yenmez” dedi. Önerge gürültüler arasında oylanıp kabul edildi, ardından madde üzerinde CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekillerinin değişiklik önergeleri okunarak oylandı ve reddedildi.

Tartışmalı oylama sırasında AK Parti’li milletvekillerince de değişiklik önergesi sunulması beklendi, ancak bu önerge sunulmadı. Böylece söz konusu madde hiçbir değişiklik olmadan komisyondan geçmiş oldu. Madde üzerinde bir yeniden görüşme olmazsa planlanan değişikliğin Genel Kurul’da yapılması bekleniyor.