HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Diyarbakır ve Lice’de köylülerin İHA’lar tarafından vurulmasını ve hedef alınanlarla ilgili valiliklerin yaptığı “işbirliçi” açıklamasını Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığı’na Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kerestecioğlu, Hakkari’de 1 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili, “31 Ağustos 2017 tarihinde Hakkari’ye bağlı Talê Köyünde “Bayraktar TB2” olarak bilinen Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın attığı bomba ile Mehmet Temel hayatını kaybederken, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak isimli köylüler de yaralanmışlardır. Hakkari Valiliği, olaydan bir gün sonra yaptığı açıklamada ‘teröristlerle toplantı halinde bulundukları sonradan  anlaşılan İbrahim Sak ve Musa Tarhan isimli işbirlikçiler hafif şekilde, Mehmet Temel ve İsmail Aydın isimli işbirlikçiler ise ağır şekilde olmak üzere toplam (4) işbirlikçinin yaralandığı…’ ifadelerini kullanmıştır.

Bu kişilerin sivil oldukları ve köye giderken geçtikleri ve yasak kararı olmayan Kanireş Çeşmesi bölgesine ise Depin Polis Arama Noktası’ndan geçerek gittikleri bilinmektedir. Olayın ardından kendi imkanları ile hastaneye giden dört kişinin yakınlarına, hastane önünde polis tarafından müdahale edilmiş ve yakınları darp edilmişlerdir. Hayatını kaybeden Mehmet Temel isimli yurttaşa kayyım tarafından cenaze aracı verilmemiş, cenaze namazı kılınması için camiye alınmamıştır.” dedi.

Kerestecioğlu, bu hatırlatmanın ardından Başbakan Yıldırım’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1. Hakkari Valiliği’nin bombalanan yurttaşlar için yaptığı ‘teröristlerle toplantı halinde bulundukları sonradan anlaşılan’ ifadelerinden de, bu kişilerin sivil olup olmadıklarına bakılmaksızın SİHA ile bombalandıkları anlaşılmaktadır. Bu kişiler üzerine, sivil olup olmadıkları tespit edilmeksizin neden SİHA ile bombalama yapılmıştır? Bu konuda başlattığınız bir soruşturma var mıdır?

2. Lice’ye bağlı Bağlan köyünde biri yıllardır bu köyde yaşayan, biri o sırada traktör üstünde bulunan, diğeri ise tarlasından dönen Celal Yıldırım, Bedran Yıldırım ve Münir Serin’in ‘işbirlikçi’ oldukları nasıl tespit edilmiştir?

3. Talê Köyü’ne giderken Depin Polis Arama Noktası’ndan sorunsuz geçen Mehmet Temel, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak’ın ‘işbirlikçi’ oldukları neye dayandırılmaktadır?

4. Mehmet Temel isimli sivil kişinin yaşamını yitirmesinde sorumluluk kime aittir?

5. Bayraktar TB2 olarak bilinen Silahlı İnsansız Hava Aracı yapım izni Bayraktar Kardeşlerin kurduğu BAYKAR MAKİNE şirketine hangi koşullarla verilmiştir? Bu şirketin yılda kaç adet SİHA/İHA ürettiği bilinmekte midir?

6. Türkiye’de toplam kaç adet Silahlı İnsansız Hava Aracı olan SİHA/İHA vardır? bu araç Türkiye’de ilk kez nerde kullanılmıştır? Bu araçlarla şimdiye kadar kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

7. Silahlı İnsansız Hava Aracı SİHA/İHA’lar Türkiye’nin hangi şehirlerinde kaçar adet olarak bulunmaktadırlar?

8. TSK bünyesinde etkin olarak kullanıldığı bilinen SİHA’ların kullanılma izni ne şekildedir? SİHA ile bombalama işlemi hangi rütbeli personel tarafından yapılmaktadır?

9. Bir adet SİHA ne kadara mal olmaktadır?