İzmir’de 2014 yılında yapılan ‘demokratik özerklikeylemlerini gerekçe gösteren emniyet, aralarında İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın’ın da bulunduğu 20’ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

Ege Politik’te yer alan habere göre, Aydın’ın savcılık tarafından yapılan telefon dinlemelerine takıldığı belirtilirken telefon kayıtlarında kent konseyinden bahsettiği ve bu ifadesinin ‘KCK yapılanması altında bir örgüt’ olarak tanımlanması sonucu gözaltına alındığı belirtildi.

Konuşma kayıtlarında kent konseyinin ‘KCK konseyi’ olarak tanımlanmasının ardından gözaltına alınan Aydın’ın durumu emniyete anlatması sonucu savcılık, yanlış anlaşılmanın düzeltilmesi için İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı sıfatının resmi bir sıfat olduğunun kanıtlanmasını istedi.

KONSEY BAŞKANI DEVREYE GİRDİ

Avukatı aracılığıyla durumu öğrenen İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, devreye girerek savcılığa ulaştırılmak üzere Aydın’ın meclis başkanı olduğuna ve seçilerek 2012 yılından bu yana görevini sürdürdüğüne ilişkin resmi bir belge tebliğ etti. Gruşçu tarafından tebliğ edilen belgede kent konseylerinin İçişleri Bakanlığının yönetmeliği gereğince kurulan resmi ve demokratik kuruluşlar olduğu da ifade edildi.

İzmir Kent Konseyi’ni telefon kayıtlarında KCK suç örgütü olarak sayan savcılık ise tebliğ edilen belgede kent konseylerinin bakanlıkça kurulan resmi kuruluşlar olduğunu öğrendiğinde ise Aydın’ın serbest kalmasına karar verdi.