Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde infaz koruma memurlarının 'kasten kolunun üzerine gelecek şekilde kendini yere attı' diye tutanak tuttuğu Gökhan Gündüz Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda tazminat kazandı. Gökhan Gündüz'ün kolunun kırıldığı anı gösteren kamera görüntüleri de dosyaya girdi.

Gündüz’ün Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucu memurlar hakkında etkin soruşturma yapılması istendi. 

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Gökhan Gündüz, cezaevindeki bazı uygulamaları protesto etmek amacıyla 25 Mayıs 2017’de kantin önünde oturma eylemine başladı. İnfaz koruma memurları, eyleme müdahale etti. Bu sırada R.Ş. adlı infaz koruma memuru tarafından yere yıkılan ve kafası betona vurulan Gökhan Gündüz’ün kolu büküldü. Bükmenin etkisiyle kolu kırılan Gündüz, bu şekilde kolundan tutulup sürüklenerek götürüldü. 

Nöbetçi müdürün de arasında bulunduğu 5 infaz koruma memuru, hakkında tutanak tutuldu. Tutanakta olay, “Tutuklu koğuş şebekesi girişine getirildiğinde kapının açılması beklenirken kasten kolunun üzerine gelecek şekilde kendisini sertçe yere attı” diye anlatıldı. Memurlar hakkında açılan idari soruşturmadan ceza çıkmadı.

Koru kırılan Gündüz’e ise marş söylediği için, bir ay haberleşme veya iletişim (mektup) araçlarından yoksun bırakma, onunla eylem yapan 3 arkadaşına da hücreye koyma veya ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezaları verildi.

Gündüz’ün kolunun kırılmasıyla ilgili Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı. Gündüz’ün avukatı Engin Gökoğlu’nun itirazından sonuç çıkmayınca, olay Anayasa Mahkemesi'ne taşındı.

Anayasa Mahkemesi tutuklunun kolunun kırılmasını 'eziyet' diye değerlendirerek, infaz koruma memurları hakkında yeniden soruşturma yapılmasına karar verdi. Bu nedenle kararın örneğini Kırıkkale Başsavcılığı’na gönderen AYM, Gökhan Gündüz’e ise 70 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Gelişmiş bir çevrimiçi deneyim sunmak ve ilgi alanlarınıza uygun içerik ve hizmetler sunmak için tanımlama bilgileri kullanıyoruz. Dailymotion'ı kullanarak şu konuda onay vermiş olursunuz: çerez politikamız. Anlıyorum Ara Kitaplık Oturum açın Kayıt ol 34 dakika önce|565 görüntülenme 'Kendi kolunu kırdı' denilen tutuklunun kolunu kıranlar kamerada Gazete Duvar Haber Gazete Duvar Haber Takip et Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde infaz koruma memurlarının 'kasten kolunun üzerine gelecek şekilde kendini yere attı' diye tutanak tuttuğu Gökhan Gündüz Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda tazminat kazandı. Gökhan Gündüz'ün kolunun kırıldığı anı gösteren kamera görüntüleri de dosyaya girdi. 

‘EZİYET OLARAK NİTELENDİRİLMESİ MÜMKÜNDÜR’

Savcılığın etkin soruşturma yapmamasına eleştiren Yüksek Mahkeme, olay yerine ilişkin kamera görüntülerine de atıfla, şunları belirtti:

“Adli soruşturmada da Cumhuriyet savcısı tarafından kamera görüntülerinin içerikleri ortaya konulmamış ve infaz koruma memurlarının beyanlarının görüntülerle uyumlu olup olmadığı tespit edilmemiştir. Dolayısıyla bu görüntüleri çözümleyerek gerçekte neler yaşandığını ortaya koyup olayı aydınlatabilecek imkâna sahip olan soruşturma makamlarının bu konuda sessiz kalması, onlara düşen -açıklama yapma şeklindeki- ispat yükümlülüğüne aykırılık oluşturmaktadır. Bu durumda başvurucunun iddiaları doğrultusunda kamu görevlileri tarafından kolunun bükülerek kırıldığının kabulü gerekmektedir. Somut olayın gerçekleşme koşulları, başvurucunun kolunda meydana gelen kırığın niteliği ve bu durumun başvurucu üzerindeki muhtemel fiziksel etkileri birlikte değerlendirildiğinde eylemin eziyet olarak nitelendirilmesi mümkündür.”

‘KAMU GÖREVLİLERİNİN MÜDAHALESİYLE Mİ OLDU, AÇIKLIK GETİRİLMEDİ?’

“Öte yandan Savcılığın kararından, başvurucuda bir yaralanma meydana gelip gelmediği veya geldiği kabul edilse dahi söz konusu yaralanmanın kamu görevlilerinin müdahalesi sonucunda mı gerçekleştiği hususunda açık bir değerlendirme bulunmadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle yaralanmanın niteliği ve nasıl gerçekleştiği aydınlatılmış değildir. Dolayısıyla soruşturmadaki eksiklikler ve ulaşılan sonuç Savcılığın gerçeği ciddiyetle öğrenme çabası içinde olduğu konusunda kuşku uyandırmaktadır. Tüm bu eksiklikler birlikte değerlendirildiğinde başvurucuya karşı kötü muamele oluşturduğu iddia edilen eylemlere yönelik olayın aydınlatılması amacıyla etkili bir ceza soruşturması yürütülmediği sonucuna ulaşılmıştır.” 

Kaynak: ANKA