12 darbesini soruşturmakla görevli Savcı Murat Demir’in Kenan Evren ve arkadaşlarının ifadesini alacağı öğrenildi. Savcı Demir, soruşturmayı yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefliyor.

 

İSTANBUL - 12 Eylül askeri darbesini yapanlar, 31 yıl sonra hesap verecek. Soruşturmayı başlatan Ankara Cumhuriyet Savcısı Demir’in Kenan Evren ve diğer paşaların ifadesini alacağı öğrenildi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Ankara Cumhuriyet Savcısı Demir, “Balyoz Darbe Planı” soruşturması sırasında ele geçirilen 12 Eylül 1980 askeri darbesine esas alınan, “Bayrak Harekât Planı”nı özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istemişti.

Demir’in, söz konusu Bayrak Harekât Planı’na göre soruşturmayı şekillendireceği öğrenildi.

Demir’in, dönemin hayatta kalan Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya ve Nejat Tümer’in yanı sıra “Bayrak Harekât Planı” uyarınca görevlendirilen isimleri de soruşturmaya dahil etmeyi düşündüğü bildirildi.

Demir’in, şüpheli olan isimlerin masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkını göz önünde bulundurarak soruşturmayı bu yıl sonuna kadar tamamlamayı düşündüğü öğrenildi.

Bu kapsamda, İstanbul’dan istenen bilgilerin de en geç önümüzdeki hafta içinde savcılıkta olacağı belirtildi. Demir’in, 12 Eylül askeri darbesi sırasında sadece verilen talimatları uygulayan kamu görevlileri hakkında ise dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebileceği bildirildi. Demir’in bu noktada, kamu görevlilerinin sorumluluklarını ve üstlendikleri rolü esas alarak karar vereceği ifade edildi.

Demir’in, Bayrak Harekât Planı ve diğer belgeler geldikten sonra başta Evren ve hayatta olan kuvvet komutanları başta olmak üzere planda isimleri geçen kişilerin en kısa süre içinde ifadesine başvurması bekleniyor. Evren, Şahinkaya ve Tümer’in ifadesinin talimatla mı yoksa bizzat savcılığa çağrılarak mı alınacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Demir, önceki gün bazı gazetelerde yer alan, 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle ilgili devlet arşivlerine operasyon yapıldığı şeklindeki haberi de yalanladı. Demir’in, darbeyle ilgili belgeleri yazışma yoluyla toplama eğiliminde olduğu bildirildi.

GAZETEPORT