HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Silopi’de geçtiğimiz yıl ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybeden ve cenazesi 7 gün boyunce yerde bekletilen Taybet İnan’ın vurulduğu yerde düzenlenen anma etkinliğine katıldı.

Kemalbay, burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

Bugün Taybet Ana’nın öldüğü yerdeyiz. Bundan iki yıl önce 19 Aralık 2015’te burada 7 gün 7 gece cenazesi bu sokakta kalan 7 çocuklu Taybet Ana’nın önünde saygıyla eğiliyoruz. Onu burada saygıyla anıyoruz.

Bu aslında büyük bir insanlık krizidir. 19 Aralık 2015’te büyük bir insanlık krizi yaşandı. Bu insanlık krizi sadece Kürdistan’a yönelik değil, sadece Türkiye’ye yönelik değildi. Bütün dünyada hiç görülmemiş bir şekilde, tarihte görülmemiş bir şekilde bir insanın cenazesinin toprakla buluşmasının engellendiği bir durumla karşı karşıya kaldık. 

Taybet Ana’nın cenazesinin toprakla buluşmasının engellenmesini bütün dünya biliyor

14 Aralık’ta bu coğrafyamızda ablukalar başlamıştı, halkla devlet arasında büyük bir çatışma gerçekleşti. Devletin bütün silahlarıyla, tanklarıyla, toplarıyla haklı sindirmeye yönelik müdahalesiyle karşılaştık. Ve o müdahalenin en önemli parçalarından biri Taybet Ana’nın keskin nişancılar tarafından öldürülmesidir. Keskin nişancının bir ev kadınını evinin avlusundan çıkıp komşusuna giderken bu yol üzerinde öldürmesi, ona yardım etmek için elini uzatan eşini yaralaması, kayınbiraderini öldürmesi ve 7 gün 7 gece boyunca bu cenazenin buradan kaldırılarak toprakla buluşmasının engellenmesini bütün dünya biliyor. 

Bütün Türkiye buna gözlerini, kulaklarını açmalı ve hep birlikte Taybet Ana’ya yapılan bu katliamı bir kez daha anmalıyız. Ve bunun hesabını mutlaka soracağımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. 

Taybet Ana’ya yapılan katliamın hesabını sormamız engellenemeyecek

Bu yaşanan şey aslında Kürt halkını sindirmeye, korkutmaya yönelik olan bir politikadır. Bu politika da, burada şu anda bize yapılan müdahale de hukuksuzdur. Taybet Ana’ya yapılan katliamın hesabını sormamız hiçbir şekilde engellenemeyecektir. Burada bizlerin Taybet Ana’yı anması, bu çığlığı bütün dünyaya duyurmamız engellenemeyecektir.

Taybet Ananın mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Yapılanların hesabını mutlaka soracağız. Burada yapılan hukuksuz müdahalenin de hesabını soracağız.

Kaynak: Demokrat Haber