HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın görülen duruşmalarına katılmak isteyenlere dönük engellemelerin iktidarın duyduğu korkudan kaynaklandığını savundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın dün ve önceki gün Ankara'da görülen duruşmalarına ilişkin HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. 

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, öncelikle duruşmalara katılım için birçok kentten yola çıkanların maruz kaldığı engellemeler üzerinde durdu. Kemalbay, "6-7 Aralık'ta tarihi bir duruşmaya tanıklık ettik. Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile ilgili devam eden rehin alma süreciyle ilgili duruşmalar vardı. Demokratik kamuoyunun merakla beklediği bir duruşmaydı. Fakat kamuoyundan kaçırılmaya çalışılan ve halkımızın katılımın engellendiği bir durumla karşılaştık. İllerden gelişler engellenerek, katılım engellenmeye çalışıldı. Adana, Antalya, Batman, Diyarbakır başta olmak üzere partililerimizin duruşmaya katılmak için yola çıktıktan sonra Ankara'ya gelmeden araçları tutuldu.

Ankara'da OHAL bahanesiyle eylem yasağı kararı alınmıştı. Fakat başka illerde de OHAL'de aykırı şekilde engellemelerle karşılaştık. Uluslararası kamuoyundan parlamenterler ve kurum temsilcilerinin de mahkeme salonuna girmeleri engellendi. Hatta cezaevi kapısında bile durmaları engellendi. O soğuk hava şartları altında misafirlerimize kötü muamele yapıldı. Basın emekçilerinin bir kısmı da salona alınmadı. Aleniyet ilkesi ihlal edildi" ifadelerini kullandı. 

'SAVUNMALARDAN KORKTULAR'

Duruşmalara dönük bu engellemelerin duyulan korkudan kaynaklandığını ileri süren Kemalbay, "AKP-Saray rejiminin halkımızdan korkusudur bu. Eş Genel Başkanlarımızın savunmalarından korkusudur. Bu duruşmalara katılmak için büyük bir emek harcayan halkımıza, yabancı heyetlere ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz. Binlerce kişinin katılımıyla engellere rağmen bizimle birlikte oldular" dedi. 

'ERDOĞAN DEMOKRATİK TALEPLERİ YOK ETMEK İÇİN PARTİMİZE SALDIRDI'

Bu davaların tamamen siyasi olduğunu savunan Kemalbay, "Bu hukuki bir dava değil. Tamamen siyasi bir operasyondur. Demokratik siyasetin engellenmesi ve AKP-Saray rejiminin hukuksuz duruşudur. Türkiye’de Kürt sorununun demokratik çözümü çerçevesinde 'Dolmabahçe mutabakatı yoktur' denildikten sonra HDP’ye yönelik müdahale gerçekleşti.

Bu hukuki olarak tanımlanan süreç, Eş Genel Başkanlarımızın, milletvekillerimizin ve partililerimizin tutuklanması, parlamentonun yeniden dizayn edilmesine yönelik bir hukuksuz girişimdir. Erdoğan rejimi Kürt sorununu bastırmak ve demokratik talepleri yok etmek için partimize saldırı başlattı ve binlerce partilimiz tutuklandı" şeklinde konuştu. 

'KENDİLERİNİN YARGILANMASINDAN DUYULAN BİR KORKU VAR'

Kemalbay, şu ifadeleri kullandı: "Kamuoyunda, 'Selahattin Demirtaş mahkemelere gelmediği için tutuklandı' deniliyor ama 400 gündür Demirtaş mahkemeye çıkarılmıyor, dün de getirilmedi. Demirtaş’ın oraya gelmesi ve kendilerini yargılamasından duyulan bir korku var. 

Yargılama yer olarak da Sincan’ın seçilmesi çok manidar. Sevgili Yüksekdağ’ın da söylediği gibi Sincan, darbeleri çağrıştıran bir yer. Orada FETÖ’cüleri yargılamak için hazırlanan bir salon var ama Eşbaşkanlarımız o salonda yargılanmak isteniyor. Bu AKP-Saray rejiminin başlattığı sivil darbe sürecinin göstergesidir. Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ, umutsuzluğa kapılan herkese moral olacak çok güçlü bir savunma gerçekleştirdi. Sık sık sözü kesilerek müdahale edilmeye çalışıldı. Hakimler, savcılar aslında oyunun parçası olarak orada bulunduklarını sık sık gösterdiler. Bu siyasi dava sürecinin HDP’nin barış politikalarına karşı yürütülmüş bir dava olduğunu Eş Genel Başkanımız ifade etti."