HDP 2’nci Konferansında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Öcalan ile yürütülen çözüm sürecinin halklara umut verdiği için birilerini korkuttuğunu savundu.

Kemalbay, “AKP’lileri de baskı altına alan bu rejim karşısındaki tek umut ve alternatif biziz" diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 2’nci Genel Konferansı Ankara Plaza Otel’de devam ediyor. 

KEMALBAY: DİRENCİMİZ BİRİLERİNİ ŞAŞIRTIYOR

Konferasta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay,  “Her sabah operasyonlarla baskıyla karşılaştığımız bir dönemde bizim bu kadar güçlü durmamız ve bir araya gelmemiz birilerini şaşırtıyor olmalı. Biz onları yok etmeye çalışıyoruz ama yok olmuyor diye düşünüyorlardır” diyen Kemalbay, bu güçlülüğünün ve ısrarın altında “Halklara verilen ‘başaracağız’ sözü olduğunu” belirterek, “Biz devrimciyiz ve bu halkın birer neferiyiz” diye konuştu. Kemalbay, tutuklu bulunan HDP’lilere teşekkür ederek, “2.5 yıldır dişe diş verdiğimiz bu mücadele umut veriyor” diye konuştu. 

‘AKP HERGÜN KÖTÜLÜĞÜ ÖRGÜTLÜYOR’ 

Kemalbay, HDP’nin bu duruşuna karşı “kötülüğü ve savaşı her gün örgütleyenler” olduğunu belirterek, “Aslında zor ve kötü durumda olan bu kötülüğü örgütlemeye çalışan AKP’dir. Onların kurmayları, onların çalışanlarıdır. Ne yapsak da Erdoğan’ın döktüğü incileri toplasak diye akla karayı topluyorlar. Belki onlarda umutlarını bize bağladılar. Bu HDP bir an önce bu despot iktidarı devirse de rahat etsek diye düşünüyorlardır” diye konuştu. Kemalbay, “Bizim mücadelemiz onları da kurtaracak” diye konuştu. 

‘TTB SAVAŞ İYİ BİR ŞEY Mİ DİYECEKTİ’

Efrin’e yönelik saldırıların meşru ve haklı olmadığını söyleyen Kemalbay, “Kendi geleceğini sağlamaya çalışan bu küçük yerleşim yerlerinden Türkiye yönetimi ne istiyor. Barıştan korkuyorlar. İşte TTB’ye yaptıkları utanmazca saldırı bunun göstergesidir.

TTB ne dedi, savaş bir halk sağlığı sorunudur. Peki değil mi, savaştan dolayı 3,5 milyon insan yerlerinden yurtlarından olmadı mı, mülteci olmadı mı? Çocuklar ve kadınlar her gün bu savaşın altında ezilmiyorlar mı? Hipokrat yemini etmiş olanlar savaş iyi bir şey mi diyecek? Bütün Türkiye halkları savaşa hayır diyecek elbette” diye konuştu. Kemalbay, savaşın silah  tüccarlarının ve baronlarının çıkarları için yapıldığını belirterek, “Savaş halkları tahakküm altına almak, başka halkların yaşamlarını yağmalamak için yapılır” diye konuştu. 

‘TÜRKİYE NEFES ALDIRACAK PARTİ BİZİZ’

Kemalbay, “Türkiye’nin yüzyıllık bir sorunu var bunun adını koymayan ve bunu çözmeyen hiç bir politika halklarımızı iyi bir geleceğe taşıyamaz. Bugün Türkiye uçurumun kenarına gelmiştir ve çok kötü bir yere doğru gitmektedir. HDP olarak biz çözümün partisiyiz. Sorunun çözümü için bir araya gelen Türkiye demokrasi güçlerinin partiyiz. Türkiye nefes aldıracak olan parti bizim partimiz” diye konuştu. 

‘ALTERNATİF OLDUĞUMUZ İÇİN SALDIRILARA MARUZ KALIYORUZ’

HDP’nin Türkiye halkları için alternatif olduğunu ve bu nedenle bu kadar güçlü olduğunu belirten Kemalbay, “Ama bu kadar saldırıya rağmen tek bir geri adım atmamamız bu nedenledir. O yüzden güçlüyüz ve o yüzden kararlı bir mücadele yürütüyoruz. AKP-Erdoğan iktidarı milli ve yerlicilikle, bu halkı bir deli gömleği içine sokmaya çalışıyor. Kürt düşmanlığı, Aleviliğe yönelik politikalarla, kadınları eve mahkum eden politikalarıyla… Bu politikaya karşı halklar bu gömleği yırtıp atmaya çalışıyor. Ne zaman halklar bu deli gömleğini yırtsa o zaman karşısında 12 Eylül, 28 Şubat’ı ve bugünkü yönetimi buluyor” şeklinde konuştu. 

‘BU MU VATAN SEVGİSİ?’

AKP yönetiminin Efrin’e yönelik saldırıyı “Vatan sevgisi” diye pazarladığını söyleyen ve “O bombaların üzerine ismini yazdırmak ve onu çocukların üzerine bırakmak vatan sevgisi olabilir mi” sorusunu yönelten Kemalbay, “Bunların vatan sevgisi, dünya bankası ile girdiği ilişkileridir. Onların bu politikası her gün insanları yoksullaştırmayı ve tarım alanlarının öldürülmesi demektir” dedi. Kemalbay, Türkiye’de uygulanan politikalar nedeniyle Arnavutluk ve Ermenistan kadar bir alanın “tarım dışında bırakıldığını” belirterek, “Bu mudur vatan sevgisi” diye konuştu. Kemalbay, “Bütün bu politikaların Efrin saldırısı ile örtülmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. 

‘HANİ KOALİSYON KÖTÜYDÜ’

AKP ve MHP arasındaki ittifak arayışlarına dikkat çeken ve “Bugüne kadar bize koalisyon ve ittifak kötüdür diyenler, bugün oturmuşlar koalisyon pazarlığı yapıyorlar” diyen Kemalbay, buna karşı kendi ittifaklarını geliştirdiklerini ve bununla yeni bir “Türkiye ve Kürdistan halklarının ortak yaşamını” inşa edeceklerini söyledi. “Bugüne kadar yürüttüğümüz mücadele dünya, Türkiye ve Kürdistan halklarının mücadelesinden devralınmıştır, bizim mücadelemiz de bundan sonrasına miras bırakacaktır” diyen Kemalbay, “şehadet, ölüm güzellemesinin” çözüm olmadığını söyledi. 

‘ÇÖZÜM İHTİMALİNDEN KORKTULAR’

Türkiye toplumunun 2013 yılında barışa son derece yakınlaştığını dile getiren Kemalbay, “Sayın Öcalan ile devlet arasında yapılan görüşme halklara umut oldu” dedi ve şunları dile getirdi: “Korktukları ve iktidarlarını kaybedeceklerine yönelik kaygılarına neden olan işte bu adımlar oldu.

Gerçekler asla yok edilemez, onları bir süre bastırabilirsiniz ama onlar inatçıdır. Bu ülkede Kürt halkı varsa onları yok sayamazsınız onların taleplerini karşılayarak demokrasi ve barış içinde çözebilirsiniz. Barış politikası halklarla birlikte çözüm bulma politikasıdır. Tecritle cezaeviyle baskıyla şiddetle alınacak yok gidilecek yer kalmamıştır. Zaman bizim zamanımızdır. Bizler de bu mücadeleyi daha da ileri taşımak için 11 Şubat’ta Arena’da güçlü bir kongre gerçekleştireceğiz. Buradan mücadelemize güç veren omuz veren tutuklu yoldaşlarımızı selamlamak istiyorum.”