Erzincan'ın Kılıçkaya köyünde, 1938 yılında 'Dersim Harekatı'nın devamında kurşuna dizilerek öldürülenler için anma töreni düzenlendi.

 

Kent merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan 95 haneli ve 300 nüfuslu Kılıçkaya köyünde düzenlenen anma törenine CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Fransa Alevi Federasyonu Başkanı Erdal Çetinkaya ile köylüler ve hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

 

'Zini, kurbanlarını anıyoruz', 'Kefensiz yatan dedelerimize mezar istiyoruz', 'Arşivleri açın', 'Onlar masum ve mazlum köylülerdi. Suçları Alevi olmaktı. Onlar bizim kefensiz ve mezarsız yatan ölü canlarımızdır' pankartlarının dikkat çektiği tören, saygı duruşu ve dualarla başladı.

 

Köy halkı, Erzincan’ın merkeze bağlı Kılıçkaya köyünden 17, çevre köylerden de toplanan Alevi vatandaşlardan yaklaşık 150 kişinin 1938 Dersim Harekatı'ndan sonra, önce Kılıçkaya köyünde ahıra kapatılıp, ardından köyün Tunceli sınırındaki Zini Gediği’ne çıkartılarak kuruşuna dizildiğini iddia etti.

 

CANLARIMIZA BİR DUA, BİR MEZAR

Fransa Alevi Federasyonu Başkanı Erdal Çetinkaya, yaşananların ardından ikinci kez bir araya geldiklerini ve bundan sonra her yıl geleneksel olarak anma töreni düzenleyeceklerini belirtti. Kılıçkaya Köyü Dernek Başkanı Rıza Paşa ise kimseye kinlerinin bulunmadığını ve kindar olmadıklarına vurgu yaparak "Yerde yatan kefensiz canlarımıza bir dua, bir mezar, katleden kişilerin kimliğinin bilinmesini istiyoruz ve sonsuza dek istemeye de devam edeceğiz" dedi.

 

Olaylar sırasında babası ve amcasını kaybeden Haydar Gökdemir ise, "Toplananları 3 gün hapis ettiler. Daha sonra ellerinden bağlayıp, alıp götürdüler. Sonradan duyduk ki orada öldürmüşler" diye konuştu. Konuşmaların ardından öldürülenlerin isimleri okundu ve hep bir ağızdan "yaşıyor" denildi. Ölenlerin anısına mumlar yakılırken, öldürülenlerin ilk olarak kapatıldıkları ahır üzerinde toplanan yaklaşık 150 kişi, daha sonra 500 metre yürüyerek temsili olarak Zini Gediği'ne götürülenleri andı.

 

ARAŞTIRMAYA TAKİPSİZLİK

Erzincan'ın merkeze bağlı Kılıçkaya köyü ve çevre köylerden yaklaşık 150 kişi, Kılıçkaya köyünde 1938 Dersim Harekatı devamında önce ahıra kapatılıp, ardından Tunceli sınırındaki Zini Gediği'ne çıkarılarak kurşuna dizilmelerine ilişkin iddiaların araştırılması için Cumhuriyet Savcılığı'na başvurmuş, yapılan incelemenin ardından takipsizlik kararı verilmişti.