KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, PKK’nin silahlı mücadeleye son vermesi için hükümetle mutabakata varılan Dolmabahçe’deki 10 başlığın müzakere edilmesi, izleme heyetinin İmralı’daki görüşmeleri izlemesi, TBMM’de oluşturulacak ‘hakikatlerle yüzleşme komisyonunun çalışması, buna uygun yasaların çıkarılması ve anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

‘10 MADDE HAYATA GEÇERSE KONGREYİ TOPLARIZ’

Med Nuce’ye konuşan Bese Hozat, Newroz’da Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması çağrılarının ön plana çıktığını belirterek, Öcalan’ın Diyarbakır Newrozu’nda okunan mesajında, 28 Şubat’ta HDP Heyeti ve Hükümet yetkililerinin ortak bir basın toplantısıyla açıkladığı 10 maddeyle izleme heyetinin de gözetiminde müzakerelere başlama çağrısı yaptığını, tarafların karşılıklı eş zamanlı, paralel adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

Hozat, PKK’nin silah bırakması için sürecin nasıl işlemesi gerektiğine ilişkin görüşlerini şu ifadelerle dile getirdi; “Müzakereler sırasında İzleme Heyeti gerekirse taraflara uyarıda bulunur, müdahale eder uzaklaşan taraf varsa onu müzakereye çeker. Sağlanan mutabakata uygun adımlar atılması gerekiyor. Newroz’dan sonra yapılan ilk görüşmede İzleme Heyetinin de dahil olması, 10 başlık altında resmi müzakerenin başlaması gerekir.

Mecliste ‘hakikatlerle yüzleşme komisyonu’ kurulur. Tarafların uzlaştığı 10 başlık altında mutabakatı ele alır. Bunun üzerinde çalışır. Meclis Genel Kuruluna getirir ve tartışılmasını sağlar. Yasalarını çıkarması ve yeni bir anayasayı çıkarması gerekiyor. Bu süreçler yaşanır, somut gelişmeler adımlar atılır, yasalar çıkarılır, özgür yurttaşlık temelinde düzenlemeler yapılırsa PKK kongresini toplar; silahlı süreci noktalar. Yeni bir stratejik değişime gider. Devlet sorumluluklarını yaparsa silahlı mücadele anlamsızlaşır.”

ÖCALAN’IN MESAJININ HER KELİMESİNE KATILIYORUZ

Devletin atacağı somut adımlara göre, kendilerinin de süreci destekleyen eş zamanlı adımlar atacaklarını ifade eden Hozat, Abdullah Öcalan’ın Newroz mesajındaki her kelimeye katıldıklarını dile getirdi.

Hozat, AKP’de krize neden olan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın Tayyip Erdoğan’ı eleştiren açıklamalarına dair de “Arınç’ın sözlerinin söylemde kalmaması gerek” dedi. (Evrensel)