KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kobanê’nin kurtuluşu üzerinden bir yıl geçtiğine dikkat çekerek, “Kobanê’nin tarihi bir direniş sonucu kurtuluşunu Kürdistan'ın dört parçası için kutluyor, kahramanca direnerek yaşamını yitiren Kürdistan şehitlerini minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Yapılan yazılı açıklamada, AKP Hükümeti’nin PYD ve YPG’nin Suriye Barış Görüşmeleri’nin dışında kalmasına yönelik açıklamalarına da cevaban ''Cenevre’de olmaması gereken tek güç IŞİD ve El Nusra’yı besleyip büyüten AKP’dir'' denildi.

'IŞİD’İ BESLEYİP BÜYÜTEN AKP HÜKÜMETİDİR'

“Kobanê’ye saldıran IŞİD olmuştur; ancak saldırtan ve arkasında olan, Kobanê düştü düşecek diyen AKP hükümetidir” denilen KCK açıklamasında devamla şunlar ifade edildi: “Kürtleri ezsin, Rojava Devrimini tasfiye etsin diye IŞİD’i besleyen ve büyüten AKP hükümetidir. Rojava Devrimi üzerine El Nusra çetelerini saldırtan; bunların sonuç almadığını görünce IŞİD’i destekleyip büyüterek insanlığın başına bela eden AKP hükümetidir. Bu açıdan IŞİD’i AKP hükümetinden ayrı ele alıp değerlendirmek doğru olmayacağı gibi; Kobanê saldırısını da AKP hükümetinden ayrı ele alıp değerlendirmek doğru olmayacaktır.

AKP hükümeti mezhepçi ve Kürt düşmanı karakteriyle IŞİD’i siyasi bir enstrüman olarak kullanıp hem Rojava Devrimini boğmak, hem de Suriye üzerinden Ortadoğu politikalarında etkili olmak istemiştir. Bu açıdan AKP hükümeti IŞİD’in varlığından sorumlu olduğu gibi, işlediği tüm suçların da ortağıdır.

'AKP IŞİD’İN 1 NUMARALI DESTEKÇİSİDİR'

AKP, IŞİD'in bir numaralı destekçisi olurken, başta Kobanê Direnişi olmak üzere Rojava Devrimi ise IŞİD'e karşı en önde savaşan güç olmuştur. IŞİD'e ve El Nusra gibi faşist çetelere karşı verilen mücadelede binlerce genç Kürt erkeği ve kızı şehit düşmüştür. Suriye’de IŞİD ve El Nusra’ya karşı sahada savaşan etkili başka bir güç bulunmamaktadır. IŞİD ve El Nusra ile Ahrar El Şam gibi örgütler arasında yaşanan kimi çatışmalar kesinlikle danışıklı dövüşlerdir. Tüm bu faşist çeteler arasındaki koordinasyonu sağlayan ise Türk istihbarat elemanlarıdır.”

'IŞİD’E KARŞI BELLİ BİR SONUÇ ALINMIŞSA, BUNU SAĞLATAN ROJAVA DEVRİMCİ GÜÇLERİDİR'

KCK açıklamasında, “faşist çeteler sadece Rojava Devrimine düşmanlık yapmayıp hiçbir ölçü tanımadan tüm insanlığa saldırınca IŞİD ve El Nusra gibi faşist çetelere karşı uluslararası bir koalisyon kurulmuştur.

Kobanê Direnişi sadece tüm insanlık için direnmemiş, kurulan uluslararası koalisyonun da işlevsel ve sonuç alıcı olmasını sağlamıştır. Eğer bugün uluslararası koalisyon ve Rusya’nın IŞİD karşısında belli bir sonuç almasından söz ediliyorsa bunu sağlatan kesinlikle sahada mücadele veren, IŞİD'e karşı tüm muharebeleri kazanan Rojava Devrimci Güçleridir. Eğer bugün Birleşmiş Milletler ve uluslararası güçler Suriye’de yeni bir sistem kurma umudundan söz ediyorlarsa, bunu yaratan da Kobanê Direnişi ile güçlenen Rojava Devrimidir. Bugün Rojava Devrimcileriyle IŞİD’e ve El Nusra’ya karşı mücadele eden güçler II. Dünya Savaşında olduğu gibi faşizme karşı ortak bir cephede buluşmuşlardır” denildi.

'TÜRKİYE EN BÜYÜK MÜCADELEYİ VERENLERİN DIŞLANMASINI DAYATIYOR'

Şu anda Cenevre’de Suriye barış görüşmelerinin yapıldığını vurgulayan KCK, “Cenevre’de yapılan bu toplantıların en temel amacı IŞİD ve El Nusra’nın dışında bırakıldığı görüşmeler temelinde yeni bir Suriye yaratmaktır. Ama ne gariptir ki IŞİD ve El Nusra’nın en büyük destekçisi Türkiye “ben bu görüşmelerde yer alacağım” diyor, ama IŞİD'e ve El Nusra’ya karşı sahada yerli bir güç olarak en büyük mücadeleyi veren Kobanê Direnişçilerinin, Rojava Devrimcilerinin ve bunların içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisinin Cenevre görüşmelerinden dışlanmasını dayatıyor. Tarihte ve hiçbir diplomatik ilişkilerde görülmemiş bir paradoksu şantaj ve tehditle insanlığa dayatmaktadır” dedi.

'AKP OLMAMALI'

KCK açıklaması şu ifadelerle son buldu: 

“Kobanê Direnişi 1 Kasım Dünya Kobanê Günüyle birlikte öyle bir insanlık gücü ve değeri haline gelmiştir ki, Kobanê Direnişçilerini ve Rojava Devrimcilerini yeni Suriye’nin kuruluşunda dışlamak mümkün değildir. Rojava Devrimi sadece Suriye’nin demokratikleşmesinde değil, tüm Ortadoğu'nun demokratikleşmesinde rol oynayacaktır. Bundan kuşkumuz yoktur.

Eğer Cenevre görüşmelerinde olmaması gereken tek bir güç varsa, o da IŞİD ve El Nusra’yı besleyerek insanlığın başına bela eden AKP hükümetidir. AKP hükümeti bu politikalarından dolayı insanlık karşısında hesap vereceğine, Rojava Devrimcilerini yeni Suriye’nin kuruluşundan dışlamak istemesi, aslında IŞİD eliyle insanlığa karşı işlediği suçların açığa çıkmasını engellemeyi amaçlamasındandır.

Kobanê Direnişi sadece IŞİD'i değil, onunla aynı zihniyet ve politikada olan Tayyip Erdoğan şefliğindeki AKP iktidarını da yenilgiye uğratmıştır. Kobanê Direnişi bu zaferiyle yeni Suriye’nin de karakterini ortaya çıkarmıştır. Eğer demokratik yeni bir Suriye kurulacaksa, o da Kobanê Direnişi ve bunun etrafında kenetlenen demokratik insanlık değerleriyle olacaktır.

Yüz yılın en büyük direnişi temelinde Suriye’nin özgür ve demokratik geleceğini kurtaran ve yaratan Kobanê Direnişini bir daha saygıyla selamlıyor; Kobanê Direniş ruhunun özgür Kürdistan ve demokratik Ortadoğu'yu yaratacağına inancımızı bir daha vurguluyoruz.“

(Kaynak: ANF)