KCK basın davasına bakan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 46 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı davayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı.

46 Kürt basını çalışanının yargılandığı KCK basın davası Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı Avrupa Gazeteciler Federasyonu’ndan Mehmet Köksal ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Gökhan Durmuş da izledi.

‘DOSYA ANAYASA’YA AYKIRI’     

Duruşmada avukatlar ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından yargılamanın devam etmesinin anayasaya aykırı olduğunu hatırlatarak dava dosyasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialarının Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini talep etti.

Mahkeme bu talebin kabul etmenin yanı sıra haklarında yakalama kararı çıkarılan gazeteciler İsmet Kayhan ve Şerefettin Sümerli hakkındaki yakalama kararı da kaldırıldı.

KANAR: AYM KARARI EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR        

Duruşmayla ilgili bianet’e bilgi veren gazetecilerin avukatlarından Ercan Kanar dana önceki duruşmada dosyanın Anayasa’ya aykırılık yönündeki itirazlarının kabul edildiğini aktardı.

“6526 sayılı karar ile ÖYM’lerin masumiyet karinesini çiğnediği, tüm işlemlerinin geçersiz olduğu ifade edilmişti. Ancak yasa meclisten geçerken bir madde eklenerek bunun tam tersi yönünde bir madde eklendi. Bu mahkemelerin tüm işlemlerin yok sayılması, adil yargılama için tüm yargılama faaliyetinin yeniden başlaması gerekir.”

Kanar, bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın çok önemli olduğunu vurguladı.

Davaya 10 Nisan 2015’te devam edilecek. (bianet)