Kayyum atanan Beşiri Belediyesi Eş başkanları Mustafa Öztürk ve Dicle Erdem, konuya ilişkin  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman il binasında basın toplantısı düzenledi.

Beşiri Belediyesi Eş başkanı Mustafa Öztürk, belediyenin 2 yıllık elektrik borcunu ödenmediğinden dolayı elektriğinin kesildiği açıkladı.

Öztürk, “Bir kısım yandaş ve havuz medyası durumdan vazife çıkarıp DBP’li belediyelere yönelik karalama kampanyası başlattı” dedi.

Kayyum yönetimindeki Beşiri Belediyesi'nin birikmiş elektrik borcu ödenmeyince Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), belediye binasının elektriğini kesmişti.

Belediyenin yıkım işleminin ardından DEDAŞ, yeniden belediyenin elektriğini açmıştı.

DEDAŞ, elektriğin yeniden açılması için borcun ödenmesini talep etmişti. Bunun üzerine kayyum yönetimindeki belediye, iş makineleriyle DEDAŞ temsilciliğinin önündeki kaldırım ve korkulukları

‘KARALAMA KAMPANYASI’

Beşiri Belediye Eş başkanı Mustafa Öztürk, kayyum tarafından yönetilen belediye yönetiminin kendi eksik ve yanlışlarını örtbas edebilmeleri için yalan-yanlış beyanlarda bulunarak halkın kafasını karıştırmak istediklerini kaydetti. DEDAŞ ile belediye kayyumu arasında yaşanan olaya dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti:

“Bir kısım yandaş ve havuz medyası durumdan vazife çıkarıp DBP’li belediyeleri ve belediye eş başkalarına yönelik yıpratma ve karalama kampanyası başlattı. Söz konusu borcun altı buçuk milyarının 2 yıl 5 ay gibi görev aldığımız döneme ait olduğunu iddia ettiler. Bu söylemler tamamen iftira olup gerçeği yansıtmamaktadır. Şu anda elimizde resmi bilgiler olmadığı için tam olarak tarihini hatırlamamakla birlikte yaklaşık yirmi yıldan bu yana eski adıyla TEDAŞ’A herhangi bir ödeme yapılmamıştır. O eski borçtan, iller bankası tarafından belediye gönderilen paradan her ay kesinti yapılmaktadır."

‘500 BİN TL ÖDEME YAPILMIŞTIR’

Kayyum döneminde belediyenin DEDAŞ'a tek kuruş ödeme yapmadığını dile getiren Öztürk, "Biz göreve geldikten sonra Dicle Elektrik A.Ş. ile karşılıklı uzlaşıyla az olan bir abonemizin tamamını, diğer abonemizin de bir kısmını ödeyerek toplamda 500 bin TL civarı ödeme yapılmıştır. Geri kalan kısmını da ödenmesi için Meclis kararı alıp İller Bankası'ndan kredi çekmek girişimlerinde bulunduk. Aldığımız Meclis kararı da DEDAŞ Müdürlüğü'nde mevcuttur" diye konuştu.

'KAYYUM ÖDEME YAPMADI'

Belediyenin elektriğinin kesilmesinin nedeninin kayyumun 2 yıldan bu yana elektrik borcunu ödenmemesinden kaynaklandığını aktaran Öztürk, şöyle konuştu:

"DEDAŞ, son 6 ayda defalarca tebligat göndermesine rağmen belediye ödeme yapmamıştır. Ama belediye yönetimi hukuku ve teyamülleri hiçe sayarak tebligat bile göndermeden yıllardır merdivenleri orada bulunan şeflik binasının merdivenlerini ‘imara uygun değildir’ diye iş makinelerrıyla yıktırdı. Bu yıkımdan sonra çalışamaz duruma gelen ilçe şefliği, hem Beşiri merkez ilçe hem de köylerinin tamamında elektrik kesintisini meydana getirmiştir. Halk ciddi anlamda mağdur edilmiştir.”

'BORÇ BIRAKMADIK'

Kayyumların belediyecilikten anlamadığını ifade eden Öztürk, ilçede belediyenin nasıl zarara uğratıldığını da örnekleyerek, şunları dile getirdi:

"Birincisi; biz göreve geldiğimizde, su pompalarının trafolarına kondasatör takılmadığından dolayı her ay belediye 25 bin TL civarı cezai duruma düşüyordu. Bu durumun 5 yıllık belediyeye maliyeti 1 buçuk milyon TL'ye tekabül ediyor. Var olan parçayı trafolara takma maliyeti ise 15 bin TL. 15 bin TL ödememek veya belediyeciliği bilmemekten sadece bu  kalemde 1 buçuk milyon belediye zarara uğratılmıştır. Biz göreve geldiğimizde kondasatör taktık elektrik faturalarımız  aylık 60-70 bin civarına inmiştir. Ama eminim şu anda bile bakımları yapılmadığı için yine çalışmıyordur. Çünkü şu an faturalar, 120 bin civarında geliyor. İkincisi; biz göreve geldiğimizde AKP Beşiri ilçe başkanın da aralarında  olduğu esnafa olan 1 milyonun üzerindeki esnaf borcunu tamamen ödedik. Bizim döneme dair tek bir kuruş borcumuz yoktur, ne esnafa ne de başka kurumlara arkamızdan borç bırakmadık.”

'1 MİLYON TL İLE ALDILAR'

Belediyenin kendilerinde olduğu dönemde kredi kullanmadan 5 araç aldıklarını da ifade eden Öztürk, "Kayyum geldiğinde de belediyenin kasasında 1 milyon TL civarında paramız vardı. 'Bunlar belediyeciliği yapamıyor ve  borçlarını ödeyemiyorlar' diyorlar. Verdiğimiz bu iki örnek mantıklı düşünen bir insan için yeterlidir. Sonuç olarak halkımızın bizlere vermiş olduğu yetkiyi halkımızla birlikte en iyisini  ve doğrusunu yaptık. Demokratik ve şeffaf bir belediyeciliği kurumsallaştırıp halkımızın hizmetkarlığını ilke edinip halkımıza layık olmaya çalışacağız" diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı