Mardin’de HDP’li 5 belediyeye kayyım atanmasına gerekçe yapılan "PLEVNE”nin beyanlarını reddetmesi üzerine Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldığı ortaya çıktı.

Mardin’de 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) geçen Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Savur ve Mazıdağı belediyelerine farklı tarihlerde kayyım atandı. Belediye eşbaşkanları ile Parti Meclisi üyeleri, Mardin İl Eşbaşkanları, DBP Mardin İl Eşbaşkanları tutuklanırken, soruşturmalarda 10 ayrı “gizli tanık” beyanlamardirı delil olarak dosyalarda yer aldı. Mardin’in “kadrolu gizli tanıkları” olarak bilinen “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)”, “C1N9K1K8L (ÇANAKKALE)”, “P1L5EV3NE8 (PLEVNE)”, “1KO3SOV0A8 (KOSOVA)”, “14F1E4T53İH53 (FETİH)”, “1AN4K0AR2A (ANKARA)”, “1ES9R6ZPS8RN (ESİRZAPARAN)”, “1T4PK6P51 (TOPKAPI)”, “B19O9L6D2P0L1T5 (BOLDPİLOT) ve “Boksör” kentte Kürt siyasetçilere dönük hemen her operasyonda ortaya sürüldü. HDP’nin kapatılması yönünde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede de söz konusu “gizli tanıklar” yer aldı.

KORUMA İPTAL EDİLDİ

Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, açılan davalar sürecinde “MALAZGİRT”, BOLDPİLOT”, “ANKARA” ve “Boksör” isimli “gizli tanık”ların sahte olduğu ortaya çıktı. “PLEVNE” isimli gizli tanık ise mahkeme huzurunda verdiği beyanında emniyet aşamasında verdiği iddia edilen beyanların kendisine ait olmadığını dile getirmişti. “PLEVNE”nin bu beyanının ardından 23 Ekim 2020’de Tanık Koruma Programı’nın iptal edildiği ortaya çıktı.

MAHKEMEYE BİLDİRİLMEDİ

Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü’nün yargılandığı Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların talebi ile Mardin İl Emniyet Müdürlüğü’nden “PLEVNE”nin durumunun bildirilmesini istedi. Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği yazıda “PLEVNE”nin belediyelere kayyım atanmasından yaklaşık bir yıl sonra “gizli tanık” olarak Tanık Koruma Programı’ndan çıkarıldığı, aradan geçen bir yılı aşkın süredir de durumun mahkemeden gizlendiği görüldü.

Yazıda “PLEVNE”nin programdan çıkarıldığına dair şu ifadelere yer verildi: “P1L5EV3NE8 kod isimli kimliği gizlenmiş tanık hakkında Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2019/1642 soruşturma numaralı dosya kapsamında verilen 23.10.2020 tarihli Tanık Koruma Tedbiri İptal Kararı ile tedbirler sonlandırıldığından tanık hakkında Şube Müdürlüğümüzce uygulanmakta olan herhangi bir Tanık Koruma Tedbir kararı bulunmamaktadır.”
 
‘ÖYLE SÖYLEMEDİM’ DEMİŞTİ
 
Yerlerine kayyım atanan 5 belediye eşbaşkanı ile HDP ve DBP’li siyasetçilerin dosyalarında “PLEVNE”ye ait olduğu iddia edilen beyanlar “31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce aday belirleme sürecinde, '2019 yılı genel seçimleri yaklaşırken, toplumsal alan çalışanı olarak bilinen ancak legalize olmak adına HDP PM üyesi olarak kendilerini tanıtan B.K., N.Ç. ve M.S. isimli kişilerin geldiklerini, bu kişilerin parti çalışanlarına, yöneticilerine örgüt adına eylemselliği geliştirme yönünde baskılar yaptıklarını, ayrıca N.Ç. isimli kişinin Mardin’de HDP’den aday olan belediye başkan adayları ve belediye meclis üyelerinin mülakatlarını yaptığı” şeklinde yer almıştı.

Ancak daha sonra mahkeme huzurunda dinlenen “PLEVNE”, “PKK/KCK’nin Mardin ilinde belediye başkanları ve meclis üyelerinin seçimi için HDP’den aday olan kişilere mülakat yaptığına ilişkin herhangi bir bilgim yoktur. B.K., N.Ç. ve M.S.’yi sadece parti çalışanı olarak bilirim. Bu kişilerin nereden geldiğini bilmiyorum. Aynı zamanda bu kişilerin Mardin ilinde herhangi bir faaliyetleri olup olmadığını bilmiyorum. Belediye başkanları seçimden önce mülakata alınmışlardı. Bu doğrudur. Ancak mülakata kimin aldığını bilmiyorum. Mülakata alan kişilerin PKK/KCK tarafından görevlendirildiğini söylemedim. Ben Diyarbakır ilinden gelenler için terör örgütü mensubu demedim. Parti mensubu olduklarını söyledim. Yerel yönetimlerden geldiklerini söylediler. Yerel yönetimlerin PKK/KCK ile bağlantısı var mı yok mu bilmiyorum” demişti.