Mardin Derik Belediyesi'nin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesinin ardından ekonomik durumu iyi olmayan çok sayıda üniversite öğrencisine 200 TL’lik burs verilmişti. Ancak 16 Kasım 2019’da belediyeye kayyım atanması sonrası, 2 ay boyunca 13 öğrenciye verilen 400 TL'lik burslar “kamu zararı” iddiasıyla faiziyle birlikte geri istenmişti.  
 
TEBLİGAT ADRESİ DEĞİŞTİ
 
Kayyım yönetimi, söz konusu durumun 9 Mayıs’ta Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından gündeme getirilmesinin ardından oluşan tepkiler üzerine bursları öğrencilerden almaktan vazgeçti. Ancak kayyım yönetiminin bu kez de öğrencilere verilen bursu, işten çıkarılan Belediye Mali Hizmetleri'nin eski müdürü olan Songül Özbahçeci’den istediği öğrenildi. Konunun gündeme gelmesinden 2 gün sonra Özbahçeci’ye gönderilen tebligatta, öğrencileri burs miktarı olarak verilen toplam 5 bin 600 TL'nin “kamu zararı” oluşturduğu iddia edildi. Kayyım yönetimi, paranın bir ay içinde belediyenin banka hesabına faizi ile yatırılmasını isteyerek, aksi durumda yasal işlem başlatacağını bildirdi.
 
Öte yandan öğrencilerden Ömer Erol, konunun gündeme gelmesinin ardından bursun kendilerinden istendiği yönündeki işlemin iptal edildiğini paylaştı.  
 
'MECLİS KARARI' HATIRLATMASI
 
Konuya ilişkin konuşan Özbahçeci, öğrencilere burs verilmesi kararının Belediye Meclisi tarafından alındığını hatırlattı. Özbahçeci, “Meclis bir karar almış. Öğrencilere burs verecek. Bunu da gizli saklı yapmıyor. Kararı alıp, kaymakamlığa bildiriyor. Kaymakamlık da buna onay verdikten sonra basın aracılığı ile duyurusunu yapıyor ve öğrenciler başvuru yapıp, burs almaya hak kazanıyor. Meclisin almış olduğu karar onaylandıktan sonra biz personel o kararları uygulamak zorundayız. Ortada ne meclisin bir suçu var ne de benim. Yoksul ve ihtiyaç sahibi öğrencilere verilen bir burs kamuyu nasıl zarara sokuyor anlamak mümkün değil” diye tepkisini dile getirdi. 
 
KAYYIMIN HARCADIKLARI
 
Belediyede işe başladığı dönemde, kayyım döneminden kendilerine 15 milyon TL'ye yakın bir borcun kaldığını anımsatan Özbahçeci, “Kayyım dönemine dair incelediğimiz hesaplarda da gördük ki belediyenin gelirleri rastgele harcanmış. Künefe yenilmiş, tavalar yapılmış. Kayyımın sadece 3 günlük yemek faturası bile 33 bin 351 TL idi. Tek kalemde künefe ve kahvaltıya 19 bin 269 TL harcamışlardı. 3 ayda 33 bin TL’yi aşkın tava yemeği yaptırılmıştı. 11 bin 705 TL’ye kahve takımı alınmıştı. Sadece bir adet makam koltuğu 990 TL idi. Asıl kamu zararı budur. Biz bunları ortaya çıkardık diye şimdi kendilerince intikam almaya çalışıyorlar. 13 öğrenciye verilen 200 TL’lik burslara kamu zararı diyorlar. Asıl kamu zararını kendileri yapmıştı. İstedikleri kadar incelesinler, ne yaparlarsa yapsınlar. Kayyımın olmadığı 6 aylık dönemde her şeyin halk için harcandığını kendileri de rahatlıkla görecekler. Halka harcananları kamu zararı görerek, bir yere varamazlar” şeklinde konuştu.  

Kaynak: MA