Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanması kararına karşı İzmir, Adana ve Antep’te yapılmak istenen eylemlere izin verilmedi. Adana’da Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kongresi’nden eyleme gitmek isteyen HDP üyelerini engelleyen polisler, salon kapısını kapattı ve çıkışlara izin verilmeyeceğini söyledi. Salonun bulunduğu boşluğa çıkanlar oturma eylemini burada yaptı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, İzmir’in Alsancak semtinde kayyım atamalarını protesto için HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay, Hasan Özgüneş ve Murat Çepni’nin de katıldığı basın açıklamasına izin verilmedi.

Basın açıklamasının yasal olmadığını söyleyen polisler, üç milletvekilini abluka altına alarak açıklamaya katılanları alandan uzaklaştırdı.

Polis çemberinde açıklama yapan vekiller, “Biz barışı, demokrasiyi, hukuku getirene kadar mücadele edeceğiz. Bu halk halk size teslim olmadı, olmayacak. Ama şunu iyi bilin; kayyumlara, yolsuzluk ve talana, rant ve zulme sessiz kalmayacağız. Suç işliyorsunuz. Biz hakkımızı kullanacağız. Faşizme karşı omuz omuza olacağız. Kazanacağız” dedi. Vekiller daha sonra oturma eylemi yaptı.

BASINA ENGELLEME: SİZİN GAZETECİ OLMADIĞINIZI BİLİYORUZ

Polis basının çekim yapmasına da engel oldu. Gazetecilerin sarı basın kartı olmadan çekim yapacağını öne süren polis, “Sizin gazeteci olmadığınızı biliyoruz. Sosyal medyada tek bir polis görüntüsü olursa gerekli işlemleri yapacağız” dedi.

ADANA’DA KONGRE SALONUNUN KAPISI KAPATILDI

Adana’da HDP’liler, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 1’inci olağan Kongresi’ne katıldı. Buradan, oturma eylemi için Abidin Dino Parkı’na gitmek isteyenlerin çıkmasına izin verilmedi. Polis salon kapısını kapatarak açıklamanın yasak olduğunu ve çıkışlara izin verilmeyeceğini söyledi.

Daha sonra kongrenin yapıldığı salonun bulunduğu boşluğa çıkanlar oturma eylemini burada gerçekleştirdi. Polisler, yaklaşık bir saatlik oturma eyleminden sonra protestocuların tek tek çıkmasına izin verdi. HDP İl Binası önüne gidenler burada basın açıklaması yaparak yasakları ve kayyımları protesto etti.

ANTEP’TE OTURMA EYLEMİNE İZİN VERİLMEDİ

Antep’te Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması ve ardından oturma eylemi yapmak isteyen HDP’liler polis engeliyle karşılaştı. Polisler, Gaziantep Valiliği’nin 22 Ağustos tarihinden itibaren 30 gün süreyle aldığı yasak kararı gerekçesiyle basın açıklamasına izin verilmeyeceği söyledi.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, uygulamanın anayasaya aykırı olduğunu ve basın açıklamasını yapacaklarını dile getirdi. Görüşmelerin ardından açıklamanın yapılmasına izin verilirken, oturma eyleminin gerçekleştirilmeyeceği polis tarafından duyuruldu.

Açıklamayı okuyan HDP Gaziantep İl Başkanı Müslüm Kılıç, “Kayyumlar halkın kültürel değerlerinin, anadilinin, doğanın, kadının, sanatın ve Kürt halkının düşmanıdır” dedi. 5 Eylül Perşembe günü de basın açıklaması ve oturma eylemlerini sürdüreceklerini söyleyen Kılıç, dayanışmaya çağrısı yaptı.