Sur Belediyesi Eşbaşkanlığı’na 31 Mart 2019’da seçilen Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, Sur’daki Alipaşa ve Lalebey gibi birçok mahalledeki eski yapıları onarmak için aynı yılın yazında “Sur sokaklarını sağlıklaştırma projesi”ni hayata geçirdi. İlçedeki 6 mahalleyi kapsayan proje, Türk Mühendis ve Odaları Birliği(TMMOB) gönüllülerinin desteğiyle Abdal Dede Mahallesi’nde bulunan birçok yapıyı onarma ve boyama işlemleri ile başladı. Proje kapsamında her bir sokak için yaklaşık 60 bin TL gibi bir ücret harcanırken, 22 Aralık 2019’da belediyeye kayyım atanmasıyla yarıda kaldı. Kayyım Abdullah Çiftçi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülmek istenen projede, şimdi her bir sokak için yaklaşık 400 bin TL gider olarak gösteriliyor.  
 
2 AYDA BİR SOKAK TAMAMLANDI

Ergin Çağlar - Fethi Balaban'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, konuyla ilgili konuşan görevden alınan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, görevde kaldıkları güne kadar halkçı bir belediyecilik örneği ortaya koyduklarını söyledi. Tüm projelerini halkın taleplerini alarak hayata geçirdiklerini belirten Buluttekin, Sur sokaklarını sağlıklaştırma projesini de bu şekilde hayata geçirdiklerini hatırlattı. Projeyle beraber kentsel dönüşüm ve yerinden göç olmadan halkların kendi içinden yaşayabileceği mekanların nasıl değiştirebileceklerini ve dönüştürebileceklerini hesapladıklarını aktaran Buluttekin, “Büyükşehir Belediyesiyle birlikte burada sadece sokak değil sokağın düzenlenmesi, evlerin avlusu, gider sıkıntıları düzenleyip tarihe ve dokuya dokunmadan, aileleri bölmeden bu sokakları bir bütün olarak değiştirip dönüştürmekti amacımız. Projemizi çok hızlı bir şekilde sürdürdük. 2 ay içinde bir sokağımızı yaptık. Kayyımların atanmasıyla birlikte bu projemiz yarıda kaldı” ifadelerini kullandı. 
 
PROJE 400 BİN TL’YE ÇIKTI

Projenin bugün kayyım ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tekrar sürdürmeyi hedeflediğini ifade eden Buluttekin, 60 bin TL’ye yaptıkları her bir sokağın şimdi 400 bin TL ile devam ettirilmek istendiğini belirtti. 
 
‘KOMÜNAL BİR PROJEYDİ’

Proje ile sokaklarda ailelerin de çok büyük destekleri olduğunu aktaran Buluttekin, “Mutluluk veren komünal bir dayanışmayla birlikte bu sokağı yarattık” dedi. Çalışmalar ile beraber birçok sokak ve mahallede bulunan yurttaşların da bu proje kapsamında taleplerinin arttığına dikkat çeken Buluttekin, “Dolayısıyla hedefimiz bütün bir Sur’un projesini yapmak, aynı zamanda bir kampanyasını oluşturmaktı. Halkın bir bütünü, çalışanların, mühendislerin, mimarların, herkesin içinde kendini var edebileceği bir projeydi” dedi. 
 
‘TARİHİ KORUMAK GEREKİR’

Sur’da çalışmalar yürütürken 80-90 yıllık Sur’un tarihi dokusuna zarar vermemek için çok hassas yaklaştıklarını sözlerine ekleyen Buluttekin, projenin tuttuğunu ve her alanda kendilerine destek verebilecek gelişmelerin yaşandığını da vurguladı. Buluttekin, “Dokuyu bozmamak adına bu yapılara uygunluk sağlayacak malzemeler kullanıldı. Bu tarihi korumak gerekirdi. Biz Haziran ayının başında başladık ve 2 ay içinde bitirdik. Bizim hedefimiz 1 yıl içinde bütün Sur sokaklarını tekrardan yaratmaktı” şeklinde konuştu.