Kayapınar Belediyesi kayyımı, 2015-2016 yılları arasında DBP’li yönetimin Diyarbakır’daki tek cemevini bünyesinde barındıran Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'ne yaptığı 7 bin TL bağışın geri verilmesi için icra takibi başlattı. 
 
Diyarbakır merkez Kayapınar Belediyesi’ne kayyım atanan Ozan Balcı, DBP’li belediye döneminde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi bünyesindeki cemevine yardım ve destek için 2015-2016 yıllarında verilen toplam 7 bin TL’lik bağışı geri istedi.

Kayyım, PSAKD Şube Başkanı Cafer Koluman’a gönderdiği yazıda belediye kayıtlarında yapılan müfettiş incelemesinde DBP’li belediye döneminde derneğe yapılan toplam 7 bin TL’lik bağışın “usulsüz” yapıldığı ileri sürülerek, paranın yasal faiziyle ödenmesi, aksi durumda hakkında icra takibi başlatılacağı uyarısında bulundu.

MA'dan Deniz Tekin ve Lezgin Akdeniz'in haberine göre kayyım, belirtilen sürede ödeme yapılmaması üzerine Koluman’ı icraya verdi. Diyarbakır 5’inci İcra Mahkemesi’ne gönderilen ilamsız takipli icra kağıdında, Kayapınar Belediye Başkanlığı’nın işlenmiş faiziyle birlikte toplam 7 bin 303 TL alacaklı olduğu, 15 Ağustos 2017 tarihinden beri ödenmeyen para için yıllık yüzde 9 gecikme faizi talep edildi.

Yazıda, Koluman’a yazı tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde borcu ve takip giderlerini ödeme emrini veren icra dairesine ait banka hesabına yatırması istendi. Yazıda, Koluman’ın borca karşı itirazını 7 gün içinde yapmasını, borca itiraz edilmez ya da ödenmezse cebri icraya devam edileceği uyarasında bulunuldu. 
 
Koluman, icra takibinin durdurulması için Diyarbakır 5’inci İcra Dairesine yaptığı başvuru üzerine icra takibi durduruldu.
 
‘BAĞIŞIN USULSÜZ OLDUĞUNA İLİŞKİN BİR BELGE BULAMADIK’
 
Bağış yapılan makbuzda imzası bulunduğu için hakkında icra takibi başlatılan Koluman, “Sanki usulsüz bir işlem varmış gibi 1 yıl önce Kayapınar Belediyesi tarafından kurumumuza ihtarname gönderildi. İhtarnamede, müfettiş tarafından yapılan inceleme sonucunda 2015-2016 yıllarında belediye tarafından kurumunuza 7 bin TL 'usulsüz' ödeme yapıldığı tespit edildiği ileri sürülerek, ödenen bu paranın bir hafta içinde ödenmesi istendi. Biz ilk başta bu işlemde bir yanlışlık olduğu düşüncesiyle çok dikkate almadık.  Bunun üzerinden bir yıl geçtikten sonra bu sefer hakkımda geçtiğimiz hafta ilamsız icra takibi başlatıldığı bildirildi. Dosyada yaptığımız incelemede bağışın usulsüz olduğuna ilişkin bir belge bulamadık. İcra takibine karşı yaptığımız itiraz üzerine icra takibi mahkeme tarafından durduruldu. Bundan sonraki süreçte belediyenin dava açma hakkı var. Tabi ki bu işlemin hukuksuz olduğu yönünde bizim de delillerimiz var” diye kaydetti.
 
‘ALEVİ TOPLUMU VE İBADET MERKEZLERİNİ TANIMAMAKTIR’
 
Kültürel bir hizmet veren dernek olduklarını, bünyelerinde ibadet için cemevi olduğunu, belediyenin yaptığı bağışların da bu kapsamda olduğunu ifade eden Koluman, “Tabi ki belediyeden bize yapılan herhangi usulsüz bir ödeme yok. Burada yaşayan insanlar olarak yürütmüş olduğumuz hizmet kapsamında belediyenin bize yapmış olduğu bağışın bir yasal dayağı var. Usulsüz ödeme yapıldığı iddiasıyla karşımıza çıkıyorlar ama kendilerinin orayı usulsüz işgal ettiği yetmiyormuş gibi bir de hakkımızda usulsüz bir icra takibi başlatıyorlar. Diğer derneklerden farklı olarak derneğimize bağlı bir cemevi var. Biz cemevi binasına hizmet veren bir kurumuz. Dolayısıyla cemevi Alevilerin ibadet merkezidir. Yapılan ödeme ve bağışların da ibadet merkezine yardım kapsamında değerlendirilmesi gerekir. İcra kararıyla aslında devletin, tanımama, yasal statüye kavuşmasının önüne bir engel koyma ve Alevilerin ibadetini tanımama, ibadethanesini yok saymanın açık bir ifadesidir. Bunun benim şahsımda hem Alevi toplumuna hem Alevilerin ibadet merkezlerine yönelik bir inkar politikasının devamı olduğu düşüncesindeyim” diye vurguladı.