Yenişehir Belediyesi kayyımı Murat Beşikçi, belediyenin Amedspor’a yaptığı 54 bin TL’lik yardımı, “kamu zarara uğratıldığı” gerekçesiyle meclis üyelerinden geri istedi.

Diyarbakır Yenişehir İlçe Belediyesi Meclisi, 5 Ağustos 2019’da 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler, yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir” fiilini düzenleyen 14’ncü maddesinin b bendine dayanarak Amedspor Kulübüne ayni olarak 54 bin TL yardım yapılması kararı aldı.

Bu karardan sonra 13 Kasım 2019’da Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek görevden alınarak yerlerine ilçe kaymakamı Murat Beşikçi kayyım olarak atandı.

Kayyım atamasıyla belediye meclisi fiilen feshedilirken, belediye meclis üyeleri 13 Kasım’dan sonra bir daha belediyeye giremedi. 

MECLİS ÜYELERİNE TEBLİĞ

MA’dan Lezgin Akdeniz’in haberine göre, Kayyım Beşikçi, Belediye Kanunu’na dayanılarak yapılan yardımın kamu zararına sebebiyet verdiğini savunarak, söz konusu yardım parasını meclis üyelerinden istedi.

Meclis üyelerin gönderilen tebliğde, “Amed Sportif Kulübüne yardım yapılmasına ilişkin 05. 08. 2019 tarih ve 127 sayılı belediye meclis kararında kabul oyu veren meclis üyeleri ile 18. 09. 2019 tarih ve 2368 nolu ödeme emri belgesinde imzası bulunan harcama yetkilisi Botan Moray ve gerçekleştirme görevlisi Ferhat Deriner hesabına kamu zararından doğan alacak olarak kayıt edilerek tahsil edilmesi sağlanmalıdır” denildi.

‘KARARI KABUL ETMİYORUZ'

Meclis üyeleri kayyım tarafından kendilerine gönderilen tebliğe itiraz etti.

Konuya ilişkin konuştuğumuz belediyenin meclis üyelerinden Ronda Bat, halkın iradesiyle kazanılan belediyenin gasp edildiğini söyleyerek, “Şimdi de yaptığımız yardımları ‘kamu zararı’ adı altında borç olarak bize gönderiyorlar. Hala kendini meşru gören kayyım, kararlarımız için mevzuata aykırıdır diyor. Kabul etmediğimiz bu gaspın kararını da kabul etmiyoruz. Kendi kararlarımızın arkasında olup yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.