Sendikaların, meslek odaların, siyasi partilerin ve kitle örgütlerinin çağrısıyla ülkenin dört bir yanından Soma’ya gelen binlerce işçi ve emekçi sefalet ücretine, taşeron sistemine, iş cinayetlerine karşı birlik çağrısında bulundu. 

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde düzenlenen yürüyüşe işçi, memur, esnaf binlerce emekçi katıldı.

İstasyon Meydanı’nda toplanıp ‘Soma’nın hesabı sorulacak’, ‘Taşeron sistemine hayır’ sloganları atarak Madenci Anıtı’na yürüyen büyük kalabalık, ardından Cengiz Topel Meydanı’nda mitinge katıldı.


EN BÜYÜK TEPKİ HÜKÜMETE

Sabahın ilk saatlerinden itibaren İstasyon Müdürlüğü önünde toplanarak Hükümet Meydanı’na yürüyen işçi ve emekçiler Somalı işçilerin ve ailelerin yalnız olmadığını vurgulayarak hükümetin işçi katili çalışma yaşamı politiklarına karşı tepkilerini dile getirdi. Tepkinin diğer hedefi de kâr hırsıyla gerekli iş güvenliği önlemlerini almayan ve işçilere sefalet ücretini layık gören patronlardı.

Ara verilen Soma maden katliamı davasının bir an önce gerçek katillerin yargılanmasını sağlayacak şekilde başlatılması ve madenlerin devlet kontrolü altında gerekli güvenlik önlemleri alınarak açılması talepleri yürüyüşte öne çıkan talepler oldu.

EN ÖNDE SOMALILAR YÜRÜDÜ

Yürüyüş kortejinin en önünde Somalı maden işçileri ve maden katliamından yaşamını yitiren madencilerin aileleri ile sendika ve odaların temsilcileri yürüdü.

Aileler, ‘Adalet İstiyoruz, Hesap Soracağız’ yazılı pankart açtı. ‘Anaların Öfkesi, Katilleri Yakacak’ ve ‘Susma Sustukça, Madenciler Ölecek’ sloganları atıldı. Baretlerin de takıldığı yürüyüşte, ölen madencilerin isminin yazdığı siyah pankart açıldı. Yürüyüşün her anında sloganlarla, dövizlerle ve pankartlarla işçi cinayetlerine karşı öfke dile getirildi, iş güvenliği önlemlerinin bir an önce alınması istendi. 

MADENCİ HEYKELİNE KARANFİL BIRAKILDI

Beşyol Kavşağı’ndaki Madenci Anıtı, yürüyüşçülerin adresi oldu. Anıta karanfil bırakan gruplar, ‘Soma’nın hesabı sorulacak’, ‘Soma’yı unutma unutturma’, ‘Taşeron sistemine hayır’, ‘Soma’nın ateşi, AKP’yi yakacak’ sloganları attı. Ardından kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı’nda miting için toplanıldı.

ZONGULDAKLI İŞÇİLER DE GELDİ

Zonguldaklı maden işçileri de ‘Başka Somalar Olmasın, İşçi Cinayetlerine Son’ pankartıyla yürüdü. Zonguldaklı işçiler sık sık ‘Zonguldak, Soma’nın yanında’, ‘Taşeron çalışma yasaklansın’ ve ‘Yaşasın sınıf dayanışması’ sloganları attı.

Kent içinde yoğun güvenlik önlemleri alan polisin özellikle Ege Linyit İşletmeciliği Müdürlüğü’nün ve Hükümet Meydanı’nda bulunan Maden İş Sendikası'nın önünü koruması dikkat çekti.

Kürsüden yapılan konuşmalarda katillerden hesap sorulacağı belirtilirken, yeni iş cinayetlerinin yaşanmasına karşı örgütlü mücadelenin yükseltilmesi gerektiği ifade edildi. Konuşmalarda işçi cinayetlerinin kamulaştrmalarla engellenebileceği belirtildi. Kürsünden atılan ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’, ‘Çalışırken ölmek istemiyoruz’ ve ‘Soma’nın hesabı sorulacak’ sloganlarını işçiler hep bir ağızdan attı.  

BEKO: BU İKTİDAR EMEĞE, İNSANA, DOĞAYA DÜŞMAN

AKP hükümeti döneminde 15 bin işçinin öldüğünü hatırlatan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Soma'da tarım bitirilerek halk madenlere mahkum edildi. işçi sağlığı iş güvenliği alınmadan 301 işçiyi diri diri gömdüler. Bu iktidar, emeğe, insana doğaya düşman. Devleti siz hiç Soma'da gördünüz mü? Onlar saraylarını, servetlerini korudular. İşçileri korumadılar. İşçiler ölürken birileri zengin oldu. Biz onlara çözümün neler olduğuu söyledik ama duymadılar. Soma madenlerinin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bırakılmasını istiyoruz. Bu olana kadar mücadele edeceğiz Rödavans sisteminin altına imza atanlar, Soma Holding'in patronları yargılanmalıdır, Soma'da işçiye tekme atanlar yargılanmalıdır. Eğer siz yargılamazsanız Soma halkı ve biz yargılayacağız" dedi.

DOKTORLAR ‘İŞ GÜVENLİĞİ’ DEDİ

KESK üyesi kamu emekçileri de kortejlerinin en önünde ‘Unutmadık, Unutmayacağız’ yazılı pankart açarken TMMOB üyesi yüzlerce mimar ve mühendis ve TTB üyesi hekimler de kortejdeki yerini aldı. TMMOB’lular iş güvenliğinin sağlanmasını isterken, doktorlar da işyerlerinde işçi sağlığının sağlanması için gerekli adımların atılmasını istedi.

SİYASİ PARTİLER DE KATILDI

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla düzenen mitingde EMEP, ‘Soma, Kaza Değil Cinayettir’ pankartıyla yürürken CHP ve HDP yürüyüşe kitlesel olarak katılan diğer partilerdi. CHP’liler ‘Soma’nın Ateşi Katilleri Yakacak’ derken, HDP’liler de ‘Soma’yı, Roboski’yi, Reyhanlı’yı unutma’ pankartı açtı.

Kaynak: Evrensel