Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı gazeteci Şeref Oğuz, gazeteci Cüneyt Özdemir'in yayınına katıldı. Oğuz yayında yaptığı açıklamada Katar'la Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasında  ve geçtiğimiz gün uzatılan swap anlaşmasında dolar kurunun 22 TL olarak baz alındığını iddia etti.

Oğuz söz konusu yayında şu ifadeleri kullandı:

"Katarla swap anlaşması yaptık. Tabii ki burada bir ölçü baz alacaksınız. Swap anlaşması bitene kadar geçerli olmak üzere Türk Lirası'nı 22 TL'ye sabitlemişler. 5 yıl mı 3 yıl mı o bile belli değil. Ama şüyuu  vukuundan beter derler ya, bunun ortaya çıkması piyasalarda çıtayı yukarı çıkardı. Herkes yaptığım anlaşmaları, bir kez daha yapabilir miyim? demeye başladı. Buna kontratlar dahil, dış ticarette alımlar dahil."

Geçtiğimiz günlerde Katar Merkez Bankası ve TCMB arasında 2018 Ağustos yılında yapılan swap anlaşmasının uzatıldığı duyurulmuştu.

KATARLA SWAP’IN 22 TL’YE SABİTLENDİĞİNİ İDDİASINA İTİRAZ

Öte yandan iktisatçı Mustafa Sönmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) arasında  ve geçtiğimiz gün uzatılan swap anlaşmasında dolar kurunun 22 TL olarak baz alındığını iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Sönmez, “Tamamen asparagas bir haber. Swap’ta kur taahhüdü olmaz. Nereden çıktı 22 TL? Swap, dostlar,  rezervi var görsün, diye yapılır, başka bir amaçla kullanılmaz” dedi.