Son günlerde önce 6 ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkilerini kesmesiyle başlayan ve daha sonra 11 ülkeye yükselerek ortaya çıkan Katar krizi, gerek ülke gerekse dünya gündemini birdenbire değiştirdi.

Katar’ın haritadaki yerini dahi bilmeyenler tarafından Mecliste, Katar’a asker, uçak ve savaş gemisi gönderme kararı aldı. 

Arap yarım adasının güney doğusunda bir çıkıntı gibi duran, İzmir ilinin yüzölçümünden daha küçük (11.521 Km2), iki milyonluk nüfusunun sadece yaklaşık 200 bini Katarlı olan ve Emirlik ile yönetilen bir ülke!

1915 – 16 yıllarında Osmanlının terk etmesi sonucu İngiliz egemenliğinde kalmış, 1971 tarihinde bağımsızlığına! kavuşmuş…

Dünyanın en büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olan Katar, Türkiye’nin 2 katından fazla Gayri Safi Milli Hâsılaya sahip ve kişi başına düşen milli geliri açısından dünyada 3. (102 bin dolar) ülke olması hesabıyla, birçok ülkenin olduğu gibi Türkiye’nin de iştahını kabartan özelliklere sahip.

İşsizlik oranı neredeyse sıfır. Eğitim ve sağlık ücretsiz. 2 milyonluk nüfusun yabancı olan 1 milyon 2 yüz binin tamamı çalışıyor. Vergi yok! Tabi ki sadece vatandaşlarına!

Bununla beraber 2022 futbol Dünya kupasının bu ülkede düzenlenecek olması yapılacak stadyum, otel, yol ve alışveriş merkezi projelerini hayata geçirmeyi hedefleyen Katar hükümeti dev yatırımcıların iştahını kabartıyor.

Doğalgaz konusunda neredeyse Rusya’nın tekeline girmiş olan Avrupa ülkeleri, Katar’dan doğalgaz almak için sıraya girmiş durumda. (1)

Suriye iç savaşında Suudi Arabistan ve Türkiye ile beraber davranan, büyük miktarlarda paralar harcayan Katar, ne oldu da Başta Suudi Arabistan olmak üzere toplam 11 ülkenin siyasi ve ekonomik ilişkilerini kesecek kadar büyük bir günah işledi?

Ne oldu da, bir günde, Suriye’de terörle savaşan ülke iken, “Terörü destekleyen” bir konuma geldi?

Suriye iç savaşının, Katar’dan Avrupa’ya döşenmesi düşünülen/planlanan petrol ve doğalgaz hatları nedeniyle çıkmış olabileceği, geçmişte gündem olmuş, tartışılmış ancak bir sonuca ulaşılmamıştı.

Kuveyt Ümmet Partisi Genel Sekreterya Üyesi Dr. Faysal el-Hamd, 21 Kasım tarihinde el-Cezire Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Suriyeli muhaliflerin Katar’da yaptıkları yeniden yapılanma toplantısında ABD, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile gizli bir anlaşma imzaladığı öne sürmüş, twitter hesabından da "Bu, ihanet anlaşmasıdır. Komplo sadece Suriye'yi değil tüm ümmeti hedeflemektedir" demişti.

Açıkladığı gizli anlaşma metninin 7. Maddesinde, “Katar'ın doğalgaz boru hatlarının, Suriye ve Türkiye üzerinden AB ülkelerine aktarmasına müsaade edilecek,” deniliyordu. (2)

Petrol ve doğalgaz hattı için çıkarıldığı öne sürülen Suriye iç savaşında müttefik olan bu güçler arasında ne yaşandı ki Katar bir anda “teröristleri destekleyen” ülke ilan edilerek siyasi ve ekonomik olarak dışlandı?

Yaşanan bu kriz ve dışlanma karşısında şimdilik kaydıyla Katar’a destek veren ülkelerin başında Türkiye geliyor! 

ABD Başkanı Donald Trump’un Suudi Arabistan’ı ziyareti sonrasında başlayan bu krizin arkasında ABD’nin olabileceğini işaret ediyor. Özellikle de bu ziyaret sırasında Arabistan ile 350 milyar dolarlık silah satış anlaşması, bölgede savaş planlarının yapılmış olabileceği kuşkularını da arttırıyor!

Türkiye’nin, 11 ülke tarafından Katar için alınan siyasi ve ekonomik tedbirlerin, siyasi bir oyun olduğunu, ikinci hedefin de kendileri olabileceğini, Katar için “Müslüman kardeşler ve hamas terör örgütlerine verdiği destek” suçlamasının kendilerine de yöneltilebileceği ihtimaliyle endişe taşıyor. Çünkü aynı örgütlere Türkiye’de açıktan destek veriyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar EmiriTamim bin Hamid es-Sani ile görüştüğünü dile getirerek bu ülkeye yönelik yaptırımları doğru bulmadığını ifade etti. 

Katar'a karşı oyun oynandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada farklı bir oyun oynanıyor. Ama bu oyunun arkasında kimler var, şu anda onu henüz tespit edebilmiş değiliz. Bölge ülkeleri olarak gücümüzü kendi iç mücadelemiz yerine sorunun asıl kaynaklarına yöneltmemiz gerekiyor. Bölgenin karışıp gerilimin artması için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmalıyız." dedi.(3)

Endişe büyük!

Yaşanan Katar krizi, Suriye’de yaşanan iç savaşın Rusya’nın açık desteği ile değişen dengeleri, Rusya – Türkiye arasında yaşanan kriz, Esat’sız çözümün artık dile getirilmediği, ABD ve Rusya’nın açıktan PYD’yidesteklemesi ve ağır silahların verilmesi, Suriye’de farklı politikaların izleneceğinin de göstergesi olarak da duruyor!

Gıda ihtiyacının neredeyse tamamını Suudi Arabistan tarafından karşılayan Katar’ın, siyasi ve ekonomik ablukaya ne kadar ve nasıl dayanabileceğini önümüzdeki günler gösterecek. Türkiye’den Katar’a, krizin başladığı günden buyana uçaklarla yardım gönderildiği söyleniyorsa da bunun ne kadar devam edeceği/edebileceği de meçhul!

Görünen o ki, ülke ve dünya gündemini alt üst eden Katar krizinin, yeni acılar ve savaşlar getireceğini, coğrafyada çekilen sınır çizgilerinin değişebileceğinin de habercisi gibi!

__________

1.http://www.aktuel.com.tr/dunya/2013/01/29/katar-ekonomisi

2.http://www.ydh.com.tr/HD11099_%20suriyeli-muhaliflerin-katarda-%20imzaladigi-gizli-anlasma.html

3.http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/479879.aspx