Katalonya’nın Barcelona kentinde yaklaşık 750 bin kişinin katıldığı mitingde İspanya hükümeti tarafından tutuklanan politikacılara özgürlük talep edildi.

“Siyasi tutuklulara özgürlük” sloganı altında gerçekleşen mitingin kitleselliği Katalanların, Madrid yönetiminin baskılarına verdiği güçlü bir yanıt olarak yorumlandı.

Katalonya, referandum sonrası 27 Ekim’de bağımsızlığını ilan etmiş, buna karşılık İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan özerk yönetimini feshetmiş ve bölgenin yönetimini merkeze bağlamıştı. Ayrıca Aralık ayında yeni seçim düzenlenmesi kararını almıştı.

‘BAĞIMSIZLIK HAREKETİ HALEN GÜÇLÜ’

Bağımsızlık talep eden partilerin 21 Aralık seçiminde kazanacağından emin olduğunu söyleyen 63 yaşındaki miting katılımcısı Pep Morales, “Buradaki insanlara bakın. Bağımsızlık hareketi halen çok güçlü” dedi. 61 yaşındaki Pepita Sole ise bağımsızlık ilanının sembolik olarak yapıldığını ancak artık gerçekten bağımsızlık istediklerini söyledi: “Rol yapmadığımızı anlasalar iyi olur.”

Mitinge Katalonya’nın pek çok kentinden katılanlar oldu. Eylemde tutukluların fotoğrafları ve Katalonya bayrakları taşındı.

İspanya Yüksek Mahkemesi, 8 Katalan hükümeti üyesini tutuklamıştı. Ayrıca Brüksel’de bulunan Katalan lider Carles Puigdemont ve 4 hükümet üyesi için de yakalama kararı çıkarılmıştı.

Perşembe günü, İspanya Anayasasına aykırı tüm siyasi faaliyetleri terk ettiğini söyleyen Katalan Parlamentosu Sözcüsü Carme Forcadell dahil 5 milletvekili kefaletle serbest bırakıldı. Bir milletvekili ise kefaletsiz serbest kaldı.

KAYNAK: Evrensel