Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bugün yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaparak, evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu. Yerel saatle 09.00'da başlaması beklenen oy verme işlemi için sandıklar da getirilmeye başlandı.

Oy kullanma yerlerinin yarısı mühürlendi

Reuters'ın aktardığına göre Barcelona'daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

İspanya merkezi hükümeti, polisin oy verme yeri olarak kullanılması planlanan 2 bin 315 okulun yarısından fazlasını mühürlediğini açıkladı.

"AÇIK GÖRDÜĞÜNÜZ HERHANGİ BİR MERKEZDE OY KULLANABİLİRSİNİZ" 

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull yaptığı basın açıklamasında, "Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz" dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı.

Sputnik'in haberine göre Turull, jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu söyledi.

İspanyol hükümetinin Katalonya'daki referandumu yasaklayacağını duyurmasının ardından bölgede oy verme noktalarının yarısından fazlası girişe kapatılmış, binlerce oy sandığını da mühürlenmişti.