Katalonya, İspanya'dan ayrılmakta kararlı. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais, merkezi hükümetin bağımsızlık referandumuna izin vermemesi halinde Katalonya'nın hemen bağımsızlığını ilan edeceğini iddia etti.

Merkezi hükümet, İspanya yasalarının bölgesel bir referandumun yapılmasına izin vermediği gerekçesiyle bağımsızlık referandumunu kesin bir dille reddetmişti.

El Pais gazetesinin iddiasına göre Katalonya Hükümeti, İspanya’dan ayrılma süreci için bütün mekanizmaları hazırladı. Bu sürecin ayrılma yasas" ile atlatılması planlanıyor. Şimdiye dek gizlenen yasa tasarısı, bağımsızlığın tamamlanmasının planlandığı iki aylık süre içinde Katalonya Parlamenter Cumhuriyeti’nin kurulmasına öncülük edecek geçici Katalonya Anayasası'nın nasıl çalışacağına odaklanıyor. Belgede merkezi hükümetin bağımsızlık referandumuna izin vermemesi durumunda belgenin yürürlüğe gireceği yazıyor. Katalonya bağımsızlık takvimini eylül sonu ya da ekim başında uygulamaya koymayı planlıyor.

MERKEZİ HÜKÜMET REFERANDUMU İZİN VERMEMİŞTİ

Merkezi hükümet ise İspanya yasalarının bölgesel bir referandumun yapılmasına izin vermediği gerekçesiyle bağımsızlık referandumunu kesin bir dille reddetmişti. Katalonya Parlamentosu, 2016 sonunda bağımsızlığa giden yol haritasını belirlemiş ve bunun için öncelikli olarak 2017de referanduma gidileceğini açıklamıştı. İspanya Anayasa Mahkemesi geçen şubat ayında Katalonyanın bağımsızlık referandumunu kararını iptal etmiş, Katalonya bölgesel hükümeti ise bu kararı tanımadığını ve referandumun yapılacağını açıklamıştı.