İspanya'nın 17 özerk yönetimi arasında en büyük ekonomik değere sahip olan Katalonya'da yarın yerel parlamento seçimleri yapılacak. Bağımsızlık karşıtı İspanyol yetkililer, Katalanlar'a "İspanya'dan ayrılırsanız AB'den de çıkarsınız" uyarısında bulunurken, Katalanlar "Hem bağımsız bir devlet hem de AB'deki tüm hakları koruma" amacı için uğraş veriyor.

Katalonya özerk bölgesinin hükümet başkanı Artur Mas, Barcelona’nın bağımsız Katalonya'nın başkenti olmasını arzuluyor. Mas ve lideri olduğu ayrılıkçı ‘Junts pel Si' (Hep birlikte evet) ittifakı, öne alınan özerk bölge seçimlerini kazanırsa bölgenin İspanya'dan ayrılması için harekete geçeceklerini söylüyor.

Bağımsızlık planları İspanya'nın yakın tarihinde karşılaştığı en çetin sorun sayılıyor. Merkezi hükümet, ekonomik bakımdan en zengin bölgenin İspanya'dan ayrılmasına göz yummak niyetinde değil. Başbakan Mariano Rajoy, “buna katiyetle izin verilemez. Kimse İspanya'nın birliğini bozamaz” diyor.

Son anketler ayrılıkçı ittifakın özerk bölge seçimlerini açık farkla kazanacağına işaret ediyor. Ancak mutlak çoğunluğu sağlayabilmesi için muhtemelen sol CUP (Halk Birliği Adaylığı) partisinden destek alması gerekecek.

Ayrılıkçılık talepleri çok daha aşırı olan CUP seçim ittifakına katılmamıştı. İspanya yanlısı Sosyalist (PSC) ve Muhafazakâr (PPC) partilerin büyük oy kaybına uğraması bekleniyor. (Ajanslar, DW Türkçe)