Katalunya’nın milli bayramı Diada kutlamaları kapsamında yapılacak yürüyüş için bölgenin dört bir yanından bin civarında otobüs Barselona’ya geldi. Gösteri meydanında toplanan Katalanlar, “Katalunya, yeni bir Avrupa devleti” diye slogan attı.

Farklı kültürleri ve dilleriyle gurur duyan Katalanlar, Madrid hükümetinin politikalarından günden güne daha fazla rahatsız oluyor.

Geçtiğimiz ay, yerel hükümet merkezi hükümete 5 milyar euroluk bir yardım paketi sağlayarak, 40 milyar euroluk ülke borcunun ödenmesine katkıda bulunmuştu.

Ancak Artur Mas ve otonomi yanlısı Yakınlaşma ve Birlik İttifakı liderliğindeki Katalan hükümeti, artık bölgenin parasını geri istediğini ifade ediyor. Mas yeni bir “mali anlaşma”yla bölgenin kendi vergi rejimini oluşturmasına izin verilmesini istiyor.

Meydanda toplananlar ise milliyetçi duygulardan çok ekonomik kriz nedeniyle ayrılmak istediklerini belirtiyor. 24 yaşındaki avukat Mar Tarres, “Kriz bize ayrılmamız için daha fazla neden veriyor” derken Katalanların İspanya’nın geri kalanının borcunu ödediğini söyledi.

68 yaşındaki Euralia Gili ise Katalanların kendilerini koloni rejimi altında yaşıyormuş gibi hissettiğini savundu.

Krizden önce yapılan anketlerde bağımsızlık isteyenlerin oranı yüzde 20'lerdeyken bugün aynı oranın yüzde 51'e ulaşması da Katalanların asıl derdinin ekonomik olduğuna bir işaret olarak değerlendiriliyor. (hürriyet)