Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Kaşın, gözün, dudağın eylemciye benziyor..." gerekçesiyle hakkında karar verdiği Lice Belediyesi Eşbaşkanı Rezan Zuğurli konuştu: "Bu karar kara mizah örneği, ne mantığa uygun ne de sürece..."

30 Mart seçimlerinde BDP’den Lice Belediye Eşbaşkanı seçilen ve “ Türkiye’nin en genç belediye başkanı” olan 25 yaşındaki Rezan Zuğurli, “Kaşın, gözün, dudağın eylemciye benziyor...” gerekçesiyle mahkeme tarafından verilen 4 yıl 2 ay hapis cezası hakkında Milliyet gazetesinden Namık Durukan’a konuştu.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında verdiği gerekçeli kararı değerlendiren Zuğurli, hukuk tarihinde böyle bir kararla ilk kez karşılaştığını söyledi. “Bu bir kara mizah örneğidir” diyen Zuğurli, şöyle konuştu:

“Mahkemenin ilk aşamasına yönelik kararda açıklama yapmamıştım. Ancak böyle bir gerekçeli karar beni şaşırttı. Kara mizah gerçekten. ‘Burun arasındaki boşluk, alın’ gibi tespitlere ciddi anlamda bakınca, güldüm. Bugünkü duruma, sürece hiçbir şekilde uygun değil. Karar tamamıyla mantık dışı. Gerekçeli kararın ne mantığa ne içinde bulunduğumuz sürece uygunluğu var. Bir yandan çözüm süreci deniyor, bir yandan seçilmişlere ceza veriliyor.”

Mahkeme kararının sadece kendisine yönelik değil tüm seçilmişlere yönelik bir ceza olduğunu ifade eden Zuğurli, “Benim şahsımda verilen karar ancak tüm seçilmişlere verilen ceza olarak görüyorum. Bu karar sürecin ruhuna da ters. Biz sürecin devamını istiyoruz. Çünkü görüşmeler devam ediyor. Çıkan yasalar var. Biz bu şekilde çalışırken tam aksi durum yaşanıyor. Dava şu an Yargıtay aşamasında. Yargıtay’ın sürecini bekleyeceğiz” diye konuştu.