AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç, 65’inci Hükümet Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın’dan oluşan AK Parti heyeti, aralık ayının son haftasında Kars Adliyesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi.

Burada Kars Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Amanvermez, Kars İdare Mahkemesi Başkanı Kerim Yonisoğlu, Kars Adalet Komisyonu Başkanını Ahmet Köse ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Engin Şahin ile bir araya gelen heyet, ziyaretin ardından adliye binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Siyasetçiler ile yargı bürokrasisinin aynı karede yer alması tepkilere neden oldu.

Duvar’dan Kadir Cesur’un haberine göre, Kars Çevre ve Kent Hukuku Derneği (KARÇEV) Başkanı Avukat İnan Akgün Alp, “Türkiye’de hukuk eliyle siyasetin dizayn edildiği bir dönemi yaşıyoruz. Siyaset alanının daraltılmasına ilişkin çabaları görüyoruz. Bu fotoğraf sıradan bir fotoğraf değildir” dedi.

'BU FOTOĞRAFLARI GÖREN VATANDAŞLAR NE DÜŞÜNECEKLER'

Yargının tarafsızlığını kaybettiği tartışmaların gündem olduğu bu dönemde yargı mensuplarının iktidar üyeleri ile adliye önünde verdiği fotoğraf karesini eleştiren Alp, "Bu fotoğraf sıradan bir fotoğraf değildir. Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uymamakla eleştirildiği bir dönemde, iktidar tarafından ‘Hukuk bağımsızdır. Mahkemeler bağımsızdır. Bizim siyaseten bir müdahalemiz yoktur’ denilirken, iktidar milletvekilleri artık toplumun karşısına yargı bürokrasisini alıp çıkıyor. Bu ülkede milyonlarca derdest dosya varken bu fotoğrafları gören vatandaşlar ne düşünecekler acaba?” ifadelerini kullandı.

'HAKİMLERİN TARAFSIZLIĞINA İNANMAK İSTİYORUZ'

İdarenin eylemlerinin hukuka uygunluğunu denetlemek ile görevli olan Kars İdare Mahkemesi Başkanı'nın, siyasetçiler ile aynı fotoğraf karesi içinde yer almasını eleştiren İnan Akgün Alp, Sarıkamış’ta inşa edilen hidroelektrik santralinde yaşananları örnek verdi. Alp, yapılan hidroelektrik santralinin ÇED raporlarına karşın Erzurum İdare Mahkemesi tarafından iki kez iptal edildiğini, üçüncü ÇED raporunun ise Kars İdare Mahkemesi tarafından derdest edildiğini yani henüz karara bağlanmadığını belirtti.

Alp, “Yapılmaması gereken ne varsa herkesin gözü önünde yapılırken firma hiç durmaksızın işini bitiriyor. Tüm bunlar olurken idarenin eylem ve işlemlerinin hukuka uygunluğunu denetlemek ile görevli İdare Mahkemesi Başkanı, idarenin eski bir ulaştırma bakanının yanında toplum karşısına çıkıyor” diye konuştu.

'BÖYLE DEVAM EDERSE BU ŞEHRİN ADI ARTIK ‘AK-KARS’ OLACAK'

İnan Akgün Alp, yargı mensuplarının bu şekilde görüntü vermesinin siyasi bir mesajı olduğunu ve fotoğrafın Kars’ta verilmesinin tesadüfi olmadığını belirtti.

Alp, “Kars, belediye başkanlığına kayyım atanmış bir ildir. Önceki seçimde, ucu ucuna AK Parti’nin ikinci bir milletvekili aldığı bir ildir. Valinin aynı zamanda belediye başkanlığı yaptığı bir ildir. Kars kurumlarıyla, kurallarıyla hatta mülkiyetiyle AK Parti zihniyeti tarafından kuşatılmış bir ildir. Şehrin mülkiyeti bile el değiştiriyor. Böyle devam ederse bu şehrin adı artık ‘AK-Kars’ olacak” dedi.

'ADLİYE ARKALARINDA İSE HALK DA KARŞILARINDADIR'

2023 seçimlerine sivil inisiyatif ile hazırlandıklarını da sözlerine ekleyen Alp, “Kim aday olursa olsun, hangi partiden aday olursa olsun, siyasi partilerin kendi çalışmalarından ayrı olarak, sivil toplum olarak tüm sandıklar için bir örgütlenme yürütüyoruz. Bu çabaların sonuçlarını yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Tüm bu gelişmelere rağmen halkımız müsterih olsun. Çünkü biliyoruz ki adliye arkalarında ise halk da karşılarındadır“ diye konuştu.