Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, öldürüldüğü suikasta ilişkin Fetullah Gülen’in de arasında bulunduğu 28 sanıklı davanın görülmesine Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlarının katıldığı duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Cihat İpekçi esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.

Mütalaada sanıklardan Şahin Söğüt, Ahmet Kılınçarslan, Salih Yılmaz, Hayreddin Aydınbaş ve Mustafa Timur Özkan’ın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Sanıklar hakkında Karlov cinayetine ilişkin “fail” olarak değerlendirilerek “tasarlayarak öldürme” suçundan da ayrıca birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinde bulunuldu.

Aynı sanıklar için olay sırasında yaralanan üç kişiye ilişkin “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 67 yıl 6’şar ay, “genel güvenliği tehlikeye sokmak” suçundan da 3’er yıl olmak üzere toplamda 70 yıl 6’şar ay ayrıca hapis istendi.

6 SANIK HAKKINDA BERAAT TALEP EDİLDİ

Sanıklar Ramazan Yücel, Hüseyin Kötüce, Vehbi Kürşad Akalın’ın da “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edildi.

Savcının mütalaasında bu sanıklar işlenen diğer suçlara “yardım” ile suçlanarak, Karlov’un öldürülmesine yardımdan 30’ar yıl, olay sırasında yaralanan 3 kişiye ilişkin “kasten öldürmeye teşebbüse yardım”dan 24’er yıl, genel güvenliği tehlikeye sokmak suçundan da 2 yıl 3’er ay olmak üzere toplamda 56 yıl 3’er ay hapse çarptırılmaları istendi.

Görüşte sanıklar Hasan Tunç, Ayşe Söğüt, Kaan Bülbül, Sercan Başar ve Ufuk Gül’ün “FETÖ/PDY üyesi oldukları” iddiasıyla, “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 15’er yıla kadar hapisleri talep edildi.

Aynı suçtan yargılanan sanıklar Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli’nin “cezalandırılmalarına yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği” belirtilen mütalaada, bu sanıklar hakkında beraat talebinde bulunuldu.

Savcı firari sanıklar Fetullah Gülen, Hamza Sevinç, Cemal Karaata, Cengiz Özkan, Emrullah Uslu, Burak Yusmak, Murat Tokay, Şerif Ali Tekalan ve Temel Alsancak’ın dosyalarının ise ayrılmasını istedi.

‘SUİKASTI 15 TEMMUZ ÖNCESİNDE YAPMAK İSTEDİLER’

Savcının mütalaasında, “FETÖ/PDY’nin, Türkiye’nin diğer ülkelerle ilişkilerine zarar vermek ve Türkiye’nin, büyükelçilerin dahi korunamadığı güvensiz bir yer olduğu yönünde algı oluşturmak amacıyla Rusya Federasyonu Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesini kararlaştırdığı, terörist Mevlüt Mert Altıntaş’a AK Parti Genel Merkezi’nde 27 Haziran 2016’da düzenlenen 9. Geleneksel Büyükelçiler İftar Programına koruma polisi kılığıyla girerek Karlov’a yönelik eylem yapması yönünde talimat verdiği” belirtildi.

Karlov’un yurt dışında bulunması nedeniyle etkinliğe katılamadığı ifade edilen mütalaada, “FETÖ/PDY ve arkasındaki dış güçlerin, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Karlov’a silahlı saldırıda bulunmak suretiyle iki ülkeyi olası bir sıcak çatışma durumuna getirmeyi ve 15 Temmuz 2016 öncesinde ülkemizde suikast gerçekleştirmek suretiyle kaos ortamı oluşturmayı planladıkları anlaşılmıştır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Dava, sanıklar ve avukatlarına esas hakkında savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek ertelendi.

KREMLİN: EMRİ VERENLERİN CEZALANDIRILACAKLARINA İNANIYORUZ

Sputnik’in haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karlov suikastı davasındaki mütalaaya ilişkin, “Söz konusu davayı çok dikkatli bir biçimde izliyoruz. Türkiye’deki Rus büyükelçisine yönelik suikastın emrini verenlerin ve bu cinayeti gerçekleştirenlerin bulunacaklarına ve yasalar çerçevesinde cezalandırılacaklarına inanmak istiyoruz” dedi.

6 sanığın beraatinin istenmesi hakkındaki bir üzerine Peskov, “Türkiye’nin yargı sistemi ve savcı mütalaasıyla ilintili iç süreçleri hakkında yorum yapmayacağız, zira bu bizi ilgilendirmez. Bizim için mühim olan büyükelçimizin katillerinin cezalandırılması” yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da 19 Aralık 2016’da katıldığı sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Olaya ilişkin soruşturma sonucunda Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açılmıştı. İddianamede, Gülen ile 16 sanığın suikastla doğrudan bağlantılı olduğu belirtilerek, “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “terör amacıyla tasarlayarak öldürme” suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanında “terör amaçlı tasarlayarak öldürmeye azmettirme” ve “terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından çeşitli sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.