Özgür Gündem gazetesinin "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına destek verdikleri gerekçesi ile tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın kızı Kardelen Fincancı, annesinin tutuklanmasını DİHA’ya (Dicle Haber Ajansı) değerlendirdi. 

Uzun süredir bir baskı ve susturma politikasının iktidar tarafından devreye konulduğunu ve bu baskının sadece özgür basına yönelik değil muhalif her alana dönük olduğunu hatırlatan Fincancı, bu tarz politikalar ile iktidarın bir kazanım elde edemeyeceğini, aksine dünya kamuoyu önünde her geçen gün kendini daha da niteliksizleştireceğini söyledi. 

'CİZRE RAPORU ONLARIN SABRINI TAŞIRDI'

Kardelen Fincancı, annesinin tutuklanmasına ilişkin "Aslında çok da şaşırmadık. Özellikle annemin Cizre raporundan sonra beklediğimiz bir şeydi" dedi. Kürt illerinde yapılan katliamları batıya aktaran herkes için bu gibi uygulamaların planlandığını düşünen Fincancı, "Annem için de bahane arıyorlardı ve annemin hazırlamış olduğu Cizre raporu onların sabrını taşıran son damla oldu. Sonuç ise bu oldu" diye konuştu. 

'HEP BERABER BURADAYIZ'

Kararın dünya kamuoyunda tepki ile karşılandığını da anımsatan Fincancı, "Bu karar dünyaca tepkilere yol açtı. Artık bu ülkede alınan her karar dünyanın tepkisi ile karşı karşıya kalıyor" diyerek annesinin "bu artık sonun başlangıcıdır" sözünü yeniledi. Bundan sonra da ellerinden geldiğince mücadeleyi büyüteceklerini ifade eden Fincancı, "Dayanışıyoruz ve hep beraber buradayız. Annemin ve diğer arkadaşların arkasındayız" diye ifade etti. 

'HİÇ TANIMADIĞIM YÜZLER DAYANIŞMADA'

"Annem bu dayanışmadan çok memnun" diyen Fincancı, dışarıdan verilen desteğin annesine güç verdiğini belirtti. Dayanışmanın çok kısa bir sürede geniş bir alana yayıldığını da sözlerine ekleyen Fincancı, hiç tanımadığı insanların bu tutuklamalar karşısında kendilerine destek sunduğunu aktardı. Fincancı, şöyle devam etti: "Bizimle dayanışan herkese çok teşekkür ediyorum. Kalanlarında bizimle dayanışması için buraya davet ediyorum. Çünkü sizin başınıza gelmeyecek diye bir şey yok. Artık bu devlet herkesi zincirlemeye çalışıyor. İnsanların bunu görmesi gerekiyor."