Fransa'da ilkokul birinci ve ikinci sınıf çocukları arasında yapılan bir araştırma, karantina uygulamalarının çocukların ağırlıklarını ve nefes sistemlerini olumsuz etkileyerek fiziksel gelişimlerini olumsuz etkilediğini, ayrıca bilişsel yeteneklerini de %40 oranında azalttığını ortaya koydu.

Le Monde’dan Pascale Santi ve Sandrine Cabut’nün haberine göre ilkokul birinci ve ikinci sınıfa giden 90 öğrenci ile Eylül 2019 ve Eylül 2020 tarihlerinde yapılan iki araştırma, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan karantina uygulamalarının çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimlerinin önemli ölçüde düşmesine neden oldu.

‘ÇOCUKLAR BİR YILDA 5 İLA 10 ARASI KİLO ALMIŞLAR’

Ön sonuçları kamuoyu ile paylaşılan çalışmayı koordine eden Clermont-Ferrand Üniversite Hastanesi Spor Hekimliği Bölümü Başkanı ve Ulusal Fiziksel Aktivite ve Hareketsiz Yaşam Tarzları Gözlemevi (ONAPS) Başkanı Martine Duclos, sonuçların "feci" olduğunu söyledi. 

Çalışma kapsamında takip edilen çocukların vücut kitle indekslerinin bir yılda 2-3 puan arasında artış gösterdiğini belirten Duclos, "Bunu daha önce hiç görmemiştik. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan, kilo sorunu olmayan sportif çocuklar, spor pratiklerinin kesilmesi sonucu 5 ila 10 arası kilo almışlar. 7-8 yaşındakilerin fiziksel durumu keskin şekilde kötüleşmiş” diye konuştu.

Yapılan fiziksel testlerde çocukların zorlandığını belirten Duclos, 10’ar metre aralıklı bloklar arası koşularda çocukların nefes sorunu yaşadığını, uygulanan bazı beceri testlerini ise tamamlayamadıklarını söyledi.

'BİLİŞSEL YETENEKLERİ YÜZDE 40 ORANINDA AZALDI'

Çocukların bilişsel kapasitelerinin ölçülmesi için de belirli bir süre içinde harfleri alfabetik sıralarına karşılık gelen sayılarla eşleştirmeleri gereken bir test uyguladıklarını belirten Duclos, bilişsel yeteneklerinin yaklaşık yüzde 40 oranında azaldığını gözlemlediklerini ifade etti ve “Eylül 2019'da tüm çocuklar bu testi zaman sınırı içinde yaptı. Ama bir yıl sonra çoğu bitirmedi” dedi.