Karaburun Bilim Kongresi onuncu senesinde “sermayenin doğası: soykırımlar, katliamlar, savaşlar” temasını seçmişti. 2-6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Kongre, çağrı metninde yer alan ‘1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı’ ifadesi nedeniyle Karaburun Belediye Başkanlığı’ndan destek alamadı.

Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurul, konuyla ilgili bir açıklama yayımladı.  Metinde şu ifadeler yer alıyor:

"Yaşadığımız coğrafya ve halkları bu büyük suçların doğrudan mağdurları ve tanıklarıdırlar. 1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı’ndan 2014’ün Soma’sına, Ermenek’ine sayamayacağımız kadar çok, unutamayacağımız kadar dehşetli katliamlar zinciri bu yaygın suçun Anadolu topraklarındaki karşılıklarıdır."

“BU KARAR KONGRENİN YAPILMASINI ZORA SOKACAK’’    

“Mevcut Belediye Başkanı ile kendisiyle defaten yaptığımız görüşmelerde, temamızın tüm boyutlarıyla ve farklı perspektiflerden tartışılacağını açıkça ifade etmemize karşın kongremize destek olmayacaklarını bildirmiştir. Bu karar, özellikle oturumların yapılabilmesi için gerekli olan fiziki koşulların oldukça kısıtlanması anlamına gelmekte ve kongrenin yapılabilirliğini zora sokmaktadır.”

“Bugüne kadar bizlere verdikleri destekler için teşekkürlerimizi sunmakla beraber, karşılaşmış olduğumuz bu olumsuz tavır değişmezse, Karaburun Belediye Başkanlığına -bundan sonra da Karaburun’da düzenlemeye devam edeceğimiz- Kongremizin destekçi kuruluşları arasında yer verilmeyecektir.”

SENEYE DE KARABURUN’DA      

Açıklamada, Karaburun Yarımadası’nı yalnızca bir kongre mekânı değil, “bir toplumsal isyan mekânı, daha da önemlisi işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin bilgisinin kolektif olarak üretildiği tarihsel bir mekân” olarak gördüklerine dikkat çekilerek önümüzdeki sene de 11. Karaburun Bilim Kongresi’ni Şeyh Bedrettin ve Börklüce Mustafa’nın Osmanlı’ya isyanının 600. yılı olan 2016’da Karaburun'da yapacaklarını belirttiler. 

Karaburun Bilim Kongresi Düzenleme Kurulu yaptıkları yazılı açıklamada herkesi dayanışmaya çağırdı. (AGOS)