Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Ankra’daki evinde öğlen saatlerinde gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre hakkında “örgüt propagandası yapmak” gerekçesiyle kesinleşmiş 3 yıl 9 ay hapis cezası bulunan Aykol, Sincan Batı Adliyesi’ne götürüldü. Burada hakkındaki hükmün yüzüne okunması sonrası Aykol’un Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Özgür Basın’ın ilk yayını olan Toplumsal Diriliş dergisi çıktığında cezaevinde olan Aykol, 90’lı yılların başında çıkan haftalık gazete Halk Gerçeği’nin kuruluşunda yer aldı ve sonrasında Özgür Ülke, Özgür Gündem, Özgürlükçü Demokrasi, Yeni Yaşam gibi gazetelerde çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Aykol’un 45 yıla varan yayıncılık ve gazetecilik meslek tecrübesi bulunuyor.

HAKKINDA 63 DAVA  VAR 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 16 Ocak 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile birlikte gazetenin yazarları olan Hüseyin Bektaş ve Mehmet Ali Çelebi’ye 1 yıl 6’şar ay hapis cezaları verilmişti.

Aykol ve diğer gazetecilere verilen bu cezaların ardından gazetecilerin avukatları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 29 Kasım 2018 tarihinde başvuruların esastan reddine karar vererek, verilen cezaları onamıştı.

Gazeteci Aykol hakkında açılan 63 dava bulunurken, bazı davaları da İstinaf mahkemelerinde devam ediyor.