Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde, Ayestefanos Antlaşması uyarınca 1858 yılında Nevşehirli Rumlar tarafından inşa edilen Ayios Theodoros Trion Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Derinkuyu Kaymakamlığı’na tahsis edildi.

Derinkuyu Kaymakamı Mithan Can Kutluca, Kapadokya bölgesinin bilinen en büyük kilisesi olarak nitelendirilen Ayios Theodoros Trion Kilisesi’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kullanımının ilçe kaymakamlığına devredildiğini ve burasının bakım ve temizliğinin yapılması için Derinkuyu Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne tahsis edildiğini söyledi.

Kubbesindeki Pantokrator (Kainatın Efendisi) İsa tasviri ile de dikkat çeken Ayios Theodoros Trion Kilisesi, yıllardan bu yana sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel izinle ziyaretçilere açılıyordu.

Bakanlık tarafından yılda birkaç kez ayine izin verilen kiliselerinden Ayios Theodoros Trion’un, Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Balcı tarafından belediyeye tahsis edilmesi için başvuru işlemi yapılmış ancak sonuç alınamamıştı.

AYİOS THEODOROS TRİON KİLİSESİ

Bölgenin önemli Rum yerleşimlerinden biri olan 19. yüzyıla ait ‘Üzümlü Kilise’ olarak da bilinen, çan kulesi de bulunan Ayios Theodoros Trion Kilisesi, Ayastefanos Antlaşması gereği Osmanlı Devleti tarafından savaş tazminatı karşılığı olarak Sultan Abdulmecid döneminde yapıldı.

Kilisenin Yunanca kitabesinde, “Ayios Theodoros Trion’un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi’nin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı başmimar Kiriako Papadopoulos Efendi’nin zahmetleriyle inşa edilmiştir. Ayios Theodoros’a ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun (Ayios Theodoros) vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlikelerden korusun. Amin. Sene 1858 Mayıs 15...” ifadeleri yer alıyor. (Agos)