Prof. Dr. ERKAN TOPUZ / Sabah

 

Mantarlar, farklı kanser türlerini iyileştiriyor. 'Raishi' adıyla bilinen mantar mide kanserinde hücre çoğalmasını engelliyor, kolon kanserine iyi geliyor; 'Cordyseps' türü mantar ise karaciğer ve prostat kanserlerini önlüyor

 

Tıbbi mantarlar, yararlı biyoaktif bileşiklerin bolluğu sayesinde bugün ilaç endüstrisinde önemli bir yer tutuyor. Mantarlar doğadan toplanarak yenemiyor, aktarlardan satın alınarak kullanılamıyor ancak her biri ilaca dönüştürülerek kanserle mücadelede silah gibi kullanılabiliyor. Peki hangi mantar, neye iyi geliyor? İşte bu sorunun yanıtı:

 

'RAISHI' TÜMÖR ERİTİR!
RAISHI: 'Ganoderma' veya 'Lingzhi' olarak da bilinen bir mantar türüdür. Kanser tedavisinde antitümör etkiye sahiptir. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre; kemoterapi ve radyoterapi tedavisinde kullanılan bir mantar çeşididir. Mide kanserinde hücre çoğalmasını engellediği, genlerdeki bozuklukları önlediği, kolon kanserinde etkili olduğu, tümör erimesini sağladığı da görülmüştür.

 

ASLAN MANTARI: 'Hericium Erinaceus' olarak da bilinen bu mantarın, antitümör etkisi vardır. Bağışıklık sistemini düzenler. Ayrıca kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını önler.

 

CORDYSEPS: Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar çeşitlerinden biridir. Biyoaktif bileşikleri, insandaki kanser hücrelerine karşı etkilidir; karaciğer, kolon ve prostat kanserlerini önler. Yapılan araştırmalarda bu mantarın farelerin beyninde ve karaciğerinde, lösemik aktivasyonu azalttığı; yine 2009 yılında yapılan bir araştırmada da antitümör etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

 

'FOMES' MİDEYE İYİ GELİR
BOLETUS BADIUS: Diğer adı 'Xerocomus badius'tur. Bu mantarın doksoarubisin, sisplatin ve irinotekan adlı kanser ilaçlarıyla sinerjik etki göstererek tümör aktivitesini azalttığı gösterilmiştir.

 

CALVATIA UTRIFORMIS: Mide kanserinde önemli rol oynayan bu mantarın, helikobakter mikrobunu azalttığı görülmüştür.

 

ALBATRELLUS CONFLUENS: 2007 yılında bilimadamı Ye tarafından yapılan bir araştırmayla nazofarenks kanserinde faydalı olduğu ve G1 fazında tümörü durdurduğu ortaya çıkmıştır.

 

FOMES FOMENTARIUS: Mide kanserinde faydalı olduğu ve hayvan tecrübesinde tümörü durdurduğu görülmüştür.

 

GENUS CLITOCYBE: Bu mantarın, tedaviye dirençli olan meme kanseri hücrelerini öldürdüğü ve tümör erimesini sağladığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca karaciğer kanserlerinde; mantar ekstrelerinin tümör üzerinde etkili olduğu da yapılan araştırmalarla anlaşılmıştır.

 

'INONOTUS' RUSYA'DA ÜNLÜ
FLAMMULINA VELUTIPES: Chiang ve arkadaşları tarafından 2010 yılında hayvanlar üzerinde yapılan deneyde östrojen reseptörü pozitif olan meme kanserinde, kanserli hücrelerde küçülme sağladığı kanıtlandı.

 

INONOTUS OBLIQUUS: Rusya ve Baltık ülkelerinde Hu ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalara göre; insanlarda kolon kanser hücrelerinde koruma sağladığı görülmüştür. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda tümör erimesini sağladığı anlaşılmıştır.

 

LÖSEMİYE KARŞI 'SHIITAKE' MANTARI
SHIITAKE: Literatürdeki diğer adı 'Lentinula edodes'tir. Lösemi hastalarında zararlı hücrelerin çoğalmasını önler, tedavi eder.

 

DANS EDEN MANTAR: 'Maitake' adıyla da bilinir. Sağlık ve canlılık verir. 'Maitake', bağışıklık hücrelerindeki azalmayı kontrol eder, antikanser ajanı artırmada da etkilidir. 'Maitake'nin kök uzantıları ve polisakkarit bileşikleri, mide kanserinde etkili olan '5-Flourorusil' adlı antikanser ilacı ile beraber kullanıldığında hücre çoğalmasını önlüyor.

 

COPRINUS COMATUS: 2008 yılında yapılan bir çalışmada prostat ve meme kanserinde faydalı olduğu ve hormonlar üzerinde bu etki mekanizmasıyla prostatta androjen blokajı yaptığı ortaya çıkmıştır.