Kanola bitkisinden elde edilen kanola küspesi önemli bir yem ham maddesidir. Kanola küspesi, ruminant hayvanlar için iyi bir aminoasit kaynağıdır. Bu sebeple hayvancılıkla uğraşan kişiler tarafından sık sık tercih edilmektedir. Kolza küspesi olarak da anılan kanola küspesi, çiftlik hayvanlarının yem rasyonlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Kanola küspesi besin değerleri ile hayvanların sağlıklı gelişimine destek olur. Peki, kanola küspesi nedir, kanola küspesinin kullanımı nasıl olmalıdır?

Kanola Küspesi Nedir?

Kanola küspesi, kanola bitkisinin tohumlarındaki yağın solvent ekstraksiyon yöntemiyle çıkarılarak kalan tohumların öğütülmesiyle elde edilir. İçeriğinde yüksek oranda aminoasit bulunan kanola küspesi protein oranı bakımından da oldukça zengindir. Çiftlik hayvanları rasyonları için kaliteli bir protein kaynağıdır. Çiftlik hayvanlarının yanı sıra besi sığırlarının rasyonlarına da protein kaynağı olarak eklenebilir.

Yağlı bir tohum bitkisi olan kanoladan elde edilen bu küspe, besin değerleri açısından oldukça zengindir. Kanola küspesi; kalsiyum, kolin, selenyum, niasin ve çinko açısından son derece zengin bir maddedir. Aynı zamanda yüksek oranda selüloz içerdiğinden güçlü bir enerji kaynağıdır. Ancak kanola küspesi, soya küspesi ile kıyaslandığında enerji ve amino asit sindirilebilirliği açısından daha düşüktür.

Kanola küspesi fiyatları bakımından soya küspesinden daha uygundur. Bu sebeple hayvan yetiştiricileri tarafından ruminantların konsantre yemlerine protein kaynağı olarak eklediği üründür.

Kanola Küspesi Nasıl Kullanılır?

Yem rasyonlarına ekleyebileceğiniz kanola küspesi ile hayvanlarınızın protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz. Yapılan değerlendirmeler, kanola küspesi ile beslenen ineklerin kuru madde alımının soya küspesi ile beslenenlere göre daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

Soya küspesi yerine kanola küspesinin kullanımı ruminal amonyak ve dallanmış uçucu yağ asitlerinin miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Ayrıca bu maddenin süt ineklerinde süt verimi, azot kullanılabilirliğini ve sütteki protein verimini artırmaktadır. Süt inekleri için kanola kullanımında bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Kuzuların yem rasyonlarına eklenen kanola küspesi ise yem tüketimi ve büyüme performanslarında artış olduğu gözlemlenmiştir.

Vamos Tarım, ayçiçeği küspesi gibi tarımsal emtia ticaretinde müşterilerine ithal ve yerli ham madde tedariki sağlamaktadır. Kanola küspesi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız https://vamostarim.com/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.