Ömer İbrahimoğlu / Demokrat Haber

İstanbul’un Bahçeşehir ilçesinde bulunan Şahintepe Mahallesi, Kanal İstanbul kapsamında istimlak edildi. Kamu tarafından evleri ellerinden alınan mahalle sakinlerine Arnavutköy Hacımaşlı’da yerler verildi.

Mahalle sakinlerine birkaç kere tapular yenilenip verilmiş. En son geçtiğimiz Ocak ayında mahalleliye yeni tapular verilmiş. Ancak Ocak ayı bitmeden mahalle sakinlerinin evlerine tebligatlar gönderildi. Bu tebligatlarda devletin belirlediği Arnavutköy’e gitmeleri isteniyordu. Mahalleliler ise gitmeme konusunda kararlı ve bunun için direniyor. Bu konuda çeşitli aktiviteler, eylemler ve toplantılar düzenliyorlar.

Mahalle sakinleri geçen Pazar günü bir toplantı gerçekleştirecekti. Toplantı yeri olarak mahalle merkezinde bulunan ve camiye ait olan konferans salonunu seçmişlerdi. Fakat müftülük, belediye ve emniyet güçlerinin engellemeleriyle karşılaştılar. Çok sayıda çevik kuvvet ekibinin bulunduğu salonun önünde toplanan mahalle sakinleri, “Şahintepe bizimdir, bizim kalacak” sloganları attı.

Şahintepe Dayanışma Platformu sözcüsü Mehmet Şirin Demir’in bize aktardıklarına göre, “Bir sabah uyandık bize ‘Siz burada değilsiniz, Arnavutköy’e gönderildiniz’ denildi. Mevcut tapularımız artık yok. Bize Arnavutköy’de bir yer verilmiş. Bizden habersiz yapıldı. Benim evim de istimlak edildi. Burada resmen bir gasp var.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itiraz dilekçeleri verdiklerini belirten Demir, itiraz dilekçelerinden sonuç alınmazsa hukuki yollara başvuracaklarını dile getirdi. Ayrıca Demir şöyle bir iddiada bulundu: “Buraları bizden alıp Araplara satacaklar. Arap kanallarında Şahintepe’nin satış reklamlarını gördük”.

Mahalle sakini Şirin Öğet ise şunları söyledi: “Biz bu mahallenin sahipleriyiz. Birilerinin gelip mahallemizi başkalarına peşkeş çekmelerini istemiyoruz. Mahallemizi, tapulu taşınmazlarımızı kimseye vermeyeceğiz. Dolayısıyla Şahintepe Mahallesi için mücadele etmeye devam edeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da belediye önünde çadır kurarız ama hakkımızdan vazgeçmeyiz. Bunların tek amacı ranttır.”

Yaklaşık otuz yıldır Şahintepe’de oturduğunu söyleyen Şahabettin Bediroğlu ise, “Biz direne direne bu mücadelemizin arkasında duracağız. Ben cezaevine de girsem, sürgün de edilsem bir karış toprağımı kimseye vermem. Haklı mücadelemi bırakmayacağım, pes etmeyeceğim. Sonumun nereye varacağı önemli değil” dedi.